Pečené kuře s citronem a bazalkou

Pollo al limone e basilico al forno

V jednoduchosti je krása. Tohle kuře si oblíbíte, je italské, jak jen to jde, protože je jednoduché na přípravu a kombinuje jednoduché ingredience – zkrátka semplicitá! Do dutiny kuřete se dá jen citron a nic víc. Pokud chcete recept obměnit, přidejte k citronu bazalku, to je jeho nerozlučný kamarád. Nebo rozmarýn, nebo tymián. Ale uvidíte sami, citron stačí na to, aby vás vaše kuřátko vystřelilo do gastronebíčka.

Ke kuřeti podávejte dobrý středomořský chleba a třeba pečená rajčata a dušený mangold jako já. Tato zelenina je zrovna v sezóně, tak by byla škoda ji nevyužít.


4 – 5 porcí dle velikosti kuřete

  • 1 kuře
  • 2 bio citrony
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

Restovaný mangold (bietole in padella)

  • 4 svazky mangoldu – dle libosti klasický bílý nebo sladší (žlutý a červený)
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • hoblinky parmezánu nebo pecorina

Pečená rajčata (pomodori al forno)

 

Troubu předehřejte na 220°C. Pokud chcete, můžete kuřeti odříznout a dát pryč klíční kosti, jsou v horní časti prsou, usnadní vám to porcování kuřete po upečení. Stačí v horní části prsou trošku odhalit kůži, kosti vyhmatat a nožíkem vyříznout. Kuře zvažte a podívejte se do tabulky (viz níže), jak dlouho ho budete péct.

Dutinu kuřete vysypejte solí a pepřem, dejte do ní bazalkové lístky. Každý citron asi na 20 místech propíchejte nožíkem, aby vám v troubě neexplodoval i s kuřetem. Oba citrony vložte do dutiny kuřete. Kuřeti svažte alespoň nohy (viz svazování drůbeže). Pokud chcete, můžete svázat i křídla.

Kuře osušte. Potřete ho olivovým olejem, osolte, položte na bok do pekáče s mřížkou a pekáč dejte na 5 minut do střední etáže trouby. Kuře na boku lehce zezlátne. Pak kuře otočte na druhý bok a pečte 5 minut. Nakonec ho položte prsy nahoru a 5 minut zapečte, aby se zatáhla i prsa.

Troubu ztlumte na 180°C a kuře položte zpátky na bok.

celkového času pečení v tabulce odečtěte 15 minut (= čas pro pečení prsou). Zbytek času vydělte dvěma. Je to čas, po který budete kuře péct na jednom, a potom na druhém boku.

Dvakrát až třikrát můžete kuře potřít šťávami z pekáče nebo olivovým olejem.

Kuře tedy pečte polovinu času na jednom boku, pak ho otočte a pečte ho stejnou dobu na druhém boku. Pak kuře otočte prsy nahoru a dopečte 15 minut.

Jak poznám, že je kuře hotové? Když píchnete to nejtlustší části stehna, šťávy, které z něj vytékají, jsou čiré bez příměsi krve. Nebo pokud zahýbete se stehýnky, měly by se volně pohybovat ve svých kloubech. Když kuře zvednete, poslední šťávy, které vytékají z jeho dutiny, by měly být čiré a ne růžové.

Kuře dejte na talíř, rozvažte mu provázky a talíř dejte do vypnuté trouby s pootevřenými dvířky, tam vám zůstane teplé až 30 minut.

Mezitím pekáč s výpekem postavte na sporák, zalijte troškou vody a výpek ze dna pekáče deglazírujte. Ochutnejte. Sos bude krásně svěží s čistou chutí drůbeže a svěžího citronu s bazalkou. Dochuťte solí a pepřem, přilijte šťávy, které vytekly z kuřete, když odpočívalo na talíři v troubě. Nesnažte se vymačkávat šťávu z citronu, mohla by vystříknout a ošklivě byste se popálili. Omáčku nalijte do omáčníku a dejte na stůl.

Mezítím, co se kuře peče, si připravíme mangold. Do velkého hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Mezitím, co se ohřívá voda, vyperte mangold. Do dřezu napusťte vodu a dejte do ní mangold. Nechejte chvíli stát, hlína na listech se odmočí. Pak mangold jemně ve vodě properte. Listy mangoldu vytáhněte z dřezu tak, abyste ji co nejméně rozvířili. Na dně dřezu totiž sedí odmočený písek a hlína, ty do jídla nechcete!

Pak uchopte list do pravé ruky a levou rukou z něj odtrhněte stonek. Stonky nakrájejte na kousky. Listy na větší kusy.

Vroucí vodu v hrnci osolte. Vhoďte do ní stonky, přiveďte co nejdříve zpět k varu a pak mírným varem vařte, až začnou stonky měknout. Jakmile začnou měknout, přidejte do hrnce i listy, promíchejte, 30 sekund počkejte a celý hrnec sceďte. Obsah cedníku dejte zpět do hrnce a zalijte studenou vodou. Tím zeleninu osvěžíte a uchová si svou zelenou barvu, protože se zastaví proces varu. Nechejte chvíli stát a sceďte. Pak vezměte do ruky hrst mangoldu a v dlaních z něj vymačkejte přebytečnou vodu. Vymačkaný mangold dejte stranou.

Těsně před podáváním kuřete rozpalte větší pánev. Dejte do ní olivový olej a stroužek česneku. Ten v oleji na středním ohni restujte, jakmile česnek začne chytat barvu, vyjměte ho z oleje a vyhoďte. Do ochuceného oleje dejte mangold, osolte, opepřete a na středním ohni chvíli prohazujte a míchejte, mangold se prohřeje a odpaří se z něj přebytečná vlhkost. Pak odstavte, zakápněte olivovým olejem, zasypejte hoblinkami parmezánu nebo pecorina a podávejte.

Pokrm podávejte s víny Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot bianco, Pinot gris.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *