Pečené kuře s artyčoky

Pollo al forno con carciofi

Naprosto autentický recept, který vám doma vykouzlí Itálii. Je jednoduchý, krásně rustikální a obsahuje vše, co je pro Itálii typické. Artyčoky, rozmarýn, šalotky, olivový olej a především jednoduchost! Všechno se peče v jednom pekáči, vůně a chutě se navzájem prolnou a vytvoří úžasné jídlo. Protože jsou součástí jídla artyčoky, je třeba vědět, s jakým vínem můžete pokrm spárovat. Artyčoky obsahují látku cynarin, která způsobuje, že vše, co pozřete s artyčokem, chutná sladce. Proto zvolte lehké, nakyslé a ovocnaté červené víno jako jsou Beaujolais, vino novello, Frankovka, Dolcetto nebo třeba Valpolicella či Bardolino.

Pokud nemůžete sehnat čerstvé artyčoky, použijte artyčoky sterilované, které jsou běžně dostupné v supermarketech. Jsou buď sterilované v oleji nebo ve slaném nálevu. Pokud máte možnost volby, vyberte ty v oleji.

Pokrm je pro čtyři osoby. Počítejte na osobu 1 stehno, 2 – 3 malé brambůrky, 2 šalotky a 1 malý artyčok.


4 porce

  • 4 kuřecí stehna
    • stehna v kolenním kloubu přeřízněte napůl
    • odsekněte klouby, kde se na „lýtko“ připojují běháky
  • 8 – 12 malých brambůrek typu A či B, vydrhnout kartáčkem
    • pokud používáte brambory větší, oškrábejte je a přepulte napůl nebo na čtvrtiny
  • 8 šalotek
  • 4 malé (jarní) artyčoky, připravte dle návodu, rozkrojte na čtvrtiny
    • pokud používáte sterilované artyčoky, sceďte je a počítejte 2 ks na osobu, jsou totiž menší
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej

Do většího hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Vhoďte do ní šalotky a 45 vteřin vařte. Pak sceďte. Šalotky se vám budou snadněji loupat. Odřízněte konec s kořínky a šalotku od kořene oloupejte. Dejte stranou.

Troubu předehřejte na 200°C.

Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Čerstvé čtvrtky artyčoků vhoďte do vroucí vody. Přiveďte k varu a mírným varem 10 minut vařte. Sceďte.

Pokud používáte sterilované artyčoky, sceďte je z nálevu.

Větší pekáč vymažte olivovým olejem. Maso, šalotky a brambory osušte v papírových utěrkách. Dejte je do pekáče, zakápněte olivovým olejem, přidejte 2 natrhané větvičky rozmarýnu, osolte, opepřete a promíchejte. Artyčoky dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte, opepřete a přidejte do pekáče.

Pekáč dejte do střední etáže trouby. Pečte 60 minut. Během pečení maso a brambory několikrát polijte šťávami z pekáče, které se vypekly. Po 60 minutách pečení by vše mělo být měkké a maso, brambory a cibule zlatavé. Vytáhněte z trouby.

Zakápněte olivovým olejem, dozdobte lístky z větvičky rozmarýnu a servírujte.

Každému dejte na stůl krom talíře i malou misku s vodou, plátkem citronu a ubrousek. Až budete artyčoky jíst, pokud jsou mladé, dají se sníst celé i s okrajovými lístky. U starších artyčoků utrhněte lístek, vložte ho mezi zuby, skousněte a za lístek zatáhněte. Tím zuby z lístku stáhnete „masíčko“. Zbytek lístku zahoďte.

Misku s vodou a citronem máte na omytí prstů. Když se přiblížíte k jemnějším lístkům a srdíčku, artyčok jezte normálně příborem. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *