Pollo al forno con carciofi
Naprosto autentický recept, který vám doma vykouzlí Itálii. Je jednoduchý, krásně rustikální a obsahuje vše, co je pro Itálii typické. Artyčoky, rozmarýn, šalotky, olivový olej a především jednoduchost! Všechno se peče v jednom pekáči, vůně a chutě se navzájem prolnou a vytvoří úžasné jídlo. Protože jsou součástí jídla artyčoky, je třeba vědět, s jakým vínem můžete pokrm spárovat. Artyčoky obsahují látku cynarin, která způsobuje, že vše, co pozřete s artyčokem, chutná sladce. Proto zvolte lehké, nakyslé a ovocnaté červené víno jako jsou Beaujolais, vino novello, Frankovka, Dolcetto nebo třeba Valpolicella či Bardolino.
Pokud nemůžete sehnat čerstvé artyčoky, použijte artyčoky sterilované, které jsou běžně dostupné v supermarketech. Jsou buď sterilované v oleji nebo ve slaném nálevu. Pokud máte možnost volby, vyberte ty v oleji.
Pokrm je pro čtyři osoby. Počítejte na osobu 1 stehno, 2 - 3 malé brambůrky, 2 šalotky a 1 malý artyčok.
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- stehna v kolenním kloubu přeřízněte napůl
- odsekněte klouby, kde se na "lýtko" připojují běháky
- 8 - 12 malých brambůrek typu A či B, vydrhnout kartáčkem
- pokud používáte brambory větší, oškrábejte je a přepulte napůl nebo na čtvrtiny
- 8 šalotek
- 4 malé (jarní) artyčoky, připravte dle návodu, rozkrojte na čtvrtiny
- pokud používáte sterilované artyčoky, sceďte je a počítejte 2 ks na osobu, jsou totiž menší
- 3 větvičky rozmarýnu
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
Do většího hrnce dejte vodu a přiveďte ji k varu. Vhoďte do ní šalotky a 45 vteřin vařte. Pak sceďte. Šalotky se vám budou snadněji loupat. Odřízněte konec s kořínky a šalotku od kořene oloupejte. Dejte stranou.
Troubu předehřejte na 200°C.
Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a osolte ji. Čerstvé čtvrtky artyčoků vhoďte do vroucí vody. Přiveďte k varu a mírným varem 10 minut vařte. Sceďte.
Pokud používáte sterilované artyčoky, sceďte je z nálevu.
Větší pekáč vymažte olivovým olejem. Maso, šalotky a brambory osušte v papírových utěrkách. Dejte je do pekáče, zakápněte olivovým olejem, přidejte 2 natrhané větvičky rozmarýnu, osolte, opepřete a promíchejte. Artyčoky dejte do mísy, pokapejte olejem, osolte, opepřete a přidejte do pekáče.
Pekáč dejte do střední etáže trouby. Pečte 60 minut. Během pečení maso a brambory několikrát polijte šťávami z pekáče, které se vypekly. Po 60 minutách pečení by vše mělo být měkké a maso, brambory a cibule zlatavé. Vytáhněte z trouby.
Zakápněte olivovým olejem, dozdobte lístky z větvičky rozmarýnu a servírujte.
Každému dejte na stůl krom talíře i malou misku s vodou, plátkem citronu a ubrousek. Až budete artyčoky jíst, pokud jsou mladé, dají se sníst celé i s okrajovými lístky. U starších artyčoků utrhněte lístek, vložte ho mezi zuby, skousněte a za lístek zatáhněte. Tím zuby z lístku stáhnete "masíčko". Zbytek lístku zahoďte.
Misku s vodou a citronem máte na omytí prstů. Když se přiblížíte k jemnějším lístkům a srdíčku, artyčok jezte normálně příborem.