Zahradnické strozzapreti

Strozzapreti all’ortolana

Omáčka „all’ortolana“ znamená „po zahradnicku“ a obsahuje zeleninu, která v daném období roste italským hospodyňkám na zahradkách. Je to typické jídlo cucina povera, tedy kuchyně chudých. Spektrum zeleniny variuje od rajčat, přes papriky, cukety, lilek až k houbám a kapustě. Záleží na ročním období a co na zahradě (nebo na trhu) máte.

Připravte si domácí strozzapreti, jsou jednoduché na přípravu a vždycky budou lepší než kupované. K jídlu podávejte kořenité červené víno jako jsou vína Sangiovese, Chianti, Brunello di Montalcino nebo červená vína z Burgundska (Bourgogne) – Pinot noir.


2 porce

  • 2 porce čerstvých strozzapreti z těsta na těstoviny
    • recept na domácí těstoviny zde
    • jak tvarovat strozzapreti zde
  • 2 plátky dýně (máslová nebo muškátová), odkrojit slupku, nakrájet na kostičky 1 x 1 cm
  • 1 cibule, nakrájet na plátky
  • 10 menších růžiček brokolice, slupku ze stonků odkrojit nožíkem
    • pokud jsou růžice větší, použijte poloviční množství a překrojte je podélně napůl
  • 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
  • chilli paprika, množství dle chuti
  • hrst proužků neuzené pancetty
  • 1/8 hlávky zelené kapusty, rozeberat na jednotlivé listy
    • středovou, tuhou žílu listové žilnatiny vystřihnout pryč
    • list nakrájet na proužky (chiffonade) 1 cm široké
  • hrst čerstvých hříbků, nakrájet na plátky
    • nebo hrst sušených, zalijte troškou vroucí vody, aby byly tak tak ponořené, nechejte 20 min stát
  • 2 větvičky hladkolisté petržele, nakrájet najemno
  • střik suchého bílého vína
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • parmezán

Nejprve si připravíme zeleninu. Zblanšírujeme kapustu a brokolici. Dejte vařit velký hrnec plný vody. Jakmile voda začne vřít, osolte ji a vhoďte do ní brokolici. Přiveďte co nejrychleji zpět k varu a vařte na středním ohni, až  brokolice změkne, měla by být ale pořád lehce křupavá. Vyjměte ji děrovanou lžící a dejte do velké mísy s ledovou vodou (pokud máte i led, přidejte ho do vody). Tím okamžitě zastavíte proces varu a brokolice zůstane krásně zelená.

Stejně zblanšírujte i kapustu, pak osvěžte v ledové vodě. Zeleninu sceďte.

Rozpalte pánev, dejte do ní olivový olej, přidejte dýni a na středním ohni ji orestujte dozlatova, dýně zároveň začne měknout. Jakmile je měkká, dejte ji na papírovou utěrku na talíř.

Brokolici, dýni a kapustu si takto můžete připravit předem.

Dejte vařit velký hrnec s vodou na těstoviny. Jakmile voda začne vřít, osolte ji. Pokud vaříte sušené těstoviny, vařte je dle návodu.

Do pánve, ve které jste restovali dýni, dejte olivový olej a přidejte cibuli. Na středním ohni nechejte cibuli zesklovatět bez zhnědnutí. Pak přidejte česnek, chilli a pancettu, minutu restujte, přidejte houby (pokud používáte sušené, přidejte i vodu, ve které houby stály). Zastříkněte vínem a minutu až dvě vařte. Pokud se tekutina odpaří, přidejte trošku vody z hrnce s těstovinami.

Do vroucí vody vhoďte čerstvé těstoviny, přiveďte zpět k varu a vařte, až jsou al dente (cca 1 – 2 minuty).

Do omáčky přidejte brokolici, dýni a kapustu. Osolte, opepřete, přidejte trošku petrželky. Pak přidejte uvařené těstoviny s troškou vody, ve které se vařily. Zvyšte oheň na maximum. Těstoviny do sebe nasají chutě omáčky a omáčka zhoustne. Ještě jednou zkontrolujte dochucení. Odstavte, zakápněte olivovým olejem, přidejte trošku parmezánu. Promíchejte a servírujte. Ještě jednou zakápněte olejem, posypejte parmezánem a petrželkou. Buon appetito!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *