Orecchiette s květákem

Orecchiette al cavolfiore

Orecchiette, čili „malá ouška„, jsou těstoviny typické pro jižní Itálii, hlavně region Apulie (Puglia). V okolí Bari je dostanete na talíř skoro všude. Můžete si je připravit doma sami, příprava je děsně jednoduchá, romantická a zábavná, krom nože a vlastních rukou na přípravu nic nepotřebujete. V italských potravinách je dostanete koupit sušené, ale samozřejmě vaše domácí orecchiette jsou nejlepší, protože jsou připraveny s láskou. Typicky se ouška podávají s mladými lístky tuřínu (cime di rape), které se někdy substituují brokolicí. Skvěle ale chutnají i s květákem!


2 porce

  • 160 g sušených orecchiette nebo 2 porce čerstvých z těsta na těstoviny
    • orecchiette se připravují jen ze semoliny a mouky (ne z vajec)
    • jak tvarovat orecchiette, čtěte zde
  • 1 květák
    • vyberte takový, který má jednotlivé růžičky pevně při sobě, je krásně bílý (ne žlutý) a bez hnědých skvrn, tak poznáte maximální čerstvost vašeho květáku
    • květák rozeberte na jednotlivé růžičky
    • na 2 porce budete potřebovat cca 10 menších květákových růžiček
  • 5 filetů ančoviček
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli, množství dle chuti
  • 5 větviček hladkolisté petržele, nakrájet nahrubo
  • střik suchého bílého vína
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • parmezán nebo pecorino

Růžičky květáku mají na povrchu svých stonků docela tuhou „kůži„, tu škrabkou na brambory nebo nožíkem odstraňte. Urychlíte tím proces vaření a zachováte čerstvost zeleniny. Pokud jsou stonky tlustší, nakrojte je podélně napůl, tím se rovněž urychlí proces varu. Snažte se mít růžičky stejné velikosti, pokud je nemáte, některé přepulte, abyste zachovali zhruba stejnou velikost všech růžic.

Květák zblanšírujte – vhoďte ho do velkého hrnce s prudce vroucí a osolenou vodou, přiveďte co nejrychleji zpět k varu a pak mírně vařte, až jsou růžičky al dente, tedy měkké, ale uvnitř stále lehounce křupavé. Sceďte a zalijte studenou vodou, tím zastavíte proces varu. Nechejte chvíli stát, pak sceďte. Takto si můžete květák připravit den předem, uschovejte ho pak v lednici. Vařený květák neskladujte déle než jeden den, podléhá rychle zkáze.

Do horké pánve dejte olivový olej, přidejte ančovičky a na mírném ohni zahřívejte, ančovičky se rozpustí. Pokud bude olej moc horký, ančovičky se začnou smažit a už se nerozpadnou. Pak přidejte česnek, chilli, minutu na mírném ohni smažte bez zhnědnutí. Přidejte květák, prohoďte, zastříkněte vínem, přidejte pepř, trošku petržele a mírně vařte 2 – 3 minuty.

Mezitím uvařte pasta ve velkém hrnci s osolenou, vroucí vodou, až jsou al dente.

Orecchiette přidejte do pánve i s trochou vody, ve které se vařily, lehce osolte (pozor, ančovičky a voda v hrnci jsou slané) a opepřete. Prohoďte obsah pánve, zvyšte plamen na maximum a chvíli nechejte vařit, těstoviny nasají chutě omáčky a omáčka zhoustne.

Odstavte, zakápněte olivovým olejem a podávejte posypané parmezánem a petrželí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *