Fritované kalamáry s cuketou

Fritto misto con zucchine

Fritto misto je směs fritovaných mořských plodů a najdete jej po celém italském pobřeží. Je oblíbené, protože je rychle připravené a chutné. Já připravil fritto misto z kalamárů a cuketových hranolků tak, jak jsem ho jedl na Versilijské riviéře v severním Toskánsku.

V některých receptech se mořské plody obalují jen v semolině a hned se fritují. Já recept trošku vylepšil a vytvořil jednoduché těstíčko, ve kterém vše obalíte. Pokud nevíte, jak vyčistit kalamáry, mrkněte do mého návodu.

Zároveň pamatujte, že kalamáry můžete vařit minutu nebo hodinu. Nic mezitím, jinak budou vždycky tvrdé jako guma. Proto mějte olej dostatečně horký, budete smažit rychle (180°C).

Množství kalamárů přizpůsobte svému apetitu. Pokud máte menší hlad, počítejte se dvěma menšími kalamáry na osobu, pokud máte hlad větší, počítejte se 4 menšími kalamáry.


2 porce

  • 2 - 3 vejce
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cuketa
    • podélně rozkrojit na 8 dílů
    • z každé osminy odkrojit střední část se semínky
    • dužinu nakrájet na hranolky dlouhé asi 5 cm
  • 4 - 8 menších kalamárů, očištěných
    • těla ("čepice") kalamárů nakrájet na kroužky cca 1 cm široké
    • chapadla ponechat vcelku
  • čtvrtiny citronu
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Nejprve si rozehřejte olej, jak je psáno v úvodu, potřebujete ho mít opravdu velmi horký, tj. 180°C.

V míse metlou rozšlehejte vejce a po lžících za stálého míchání přidávejte mouku, až dostanete těsto, které není ani řídké, ani příliš husté, mělo by mít konzistenci tekutého medu nebo javorového sirupu. Těstíčko ochuťte solí a pepřem.

Cuketu a kalamáry dejte do těstíčka a promíchejte, aby se vše obalilo.

Pak rukou z těstíčka vezměte hrst cuket s kalamáry a OPATRNĚ je postupně vhoďte do oleje. Přidejte další hrst.

Pokud se vám všechno nevleze do fritézy najednou, ofritujte kalamáry na více dávek. Během fritování dvěma vidličkami od sebe jednotlivé kousky cuket a kalamárů oddělte, abyste je neměli slepené k sobě. Fritování by nemělo trvat déle než 60 s. Jakmile je těstíčko zlatavé, okamžite cukety a kalamáry vytáhněte z oleje a dejte okapat na papírovou utěrku.

Podávejte ihned, dokud je těstíčko křupavé. Fritto misto posypejte hrubozrnnou solí, pepřem a zakápněte citronem.

Buon appetito!

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *