Meruňkový koláč

Tarte aux abricots

K odpolední kávě nebo čaji se tento koláč výborně hodí. A není vůbec těžké ho připravit. Je to jen na vás, jak si s meruňkami pohrajete. Můžete je buď pouze nakrájet na půlky a poskládat do koláče, nebo je rozkrájíte na čtvrtiny nebo plátky a navrstvíte do soustředných kruhů, čímž docílíte dokonalého vzhledu vašeho veledíla! Meruňky kupte zralé a snažte se, aby byly stejně veliké.


Pro 23 cm koláčovou formu s vyjímatelným dnem (6 – 8 porcí)

Do velkého hrnce dejte vařit vodu, jakmile začne voda prudce vřít, vhoďte do ní na 10 s (počítejte jednadvacet, dvaadvacet…) 3 – 4 meruňky, vytáhněte děrovanou lžící a dejte do mísy se studenou vodou. Oloupejte, rozkrojte podélně napůl, odstraňte pecku a dle vašich preferencí nakrájejte na půlky/čtvrtiny/plátky.

Předehřejte troubu na 190°C. Dno předpečeného koláče vysypte 2 lžicemi krupicového cukru. Vyskládejte do něj poloviny/čtvrtiny meruněk, vypuklou stranou nahoru, nebo jejich plátky. Plátky skládejte vedle sebe tak, že vždycky malým okrajem přesahují přes sebe. Ovoce skládejte do koncentrických kruhů. Do středu položte jednu meruňkovou půlku. Posypejte 3 lžicemi krupicového cukru, navrch dejte sem tam kousíček másla a dejte péci do střední etáže trouby. Pečte cca 35 minut, až meruňky a koláč začnou chytat zlatavou barvu a šťávy v koláči se spojí v sirupovitou hmotu.

Mezitím do rendlíku přes cedník propasírujte meruňkovou marmeládu. Přidejte lžíci cukru krupice.

Koláč vytáhněte z trouby a nechejte chvíli prochladnout.

Propasírovanou marmeládu v rendlíku zahřejte na 110°C, tím vám vznikne lesklá glazura. Odstavte a štětcem ji naneste na meruňky. Glazura zaschne a vytvoří na meruňkách ochranný a lesklý film. Pokud vám glazura vychladne, znova ji zahřejte. Zbytek glazury můžete schovat v lednici v uzavřené skleničce.

Do crème fraîche zamíchejte lžíci Amaretta a lžíci cukru moučka. Koláč podávejte vlažný nebo studený. Ke koláči podávejte štědrý kopeček amarettového crème fraîche, který posypete troškou plátkovaných mandlí. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *