Linguine con pesce
Jednoduchý pokrm z čerstvé ryby. V kombinaci s jednoduchou omáčkou tvoří skvělé a zdravé jídlo. Snažte se rybu sehnat co nejčerstvější. Ideální těstoviny pro lehké omáčky jsou linguine, můžete však taky podávat s těstovinami typu spaghetti nebo spaghettini. Buon appetito!
2 porce
- 1 velký rybí filet, nakrájet na kusy (treska, pražma, mořský vlk, hejk, morčák aj.)
- 2 dávky linguine z těsta na domácí těstoviny nebo 160 g sušených linguine
- 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
- 1 chilli paprika, množství dle chuti
- 1 lžíce kaparů, pokud jsou solené, namočte je na 20 min do horké vody
- pak propláchněte a sceďte
- 4 filety z ančoviček, nasekat najemno
- hrst cherry rajčátek, přepůlit
- střik suchého bílého vína
- pár větviček hladkolisté petržele, nasekat
- šťáva z citronu
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
Pánev rozehřejte na mírném ohni, přidejte olivový olej a ančovičky. Začnou prskat a po chvíli se rozpustí. Po chvíli přidejte česnek, chilli a kapary a na mírném ohni chvíli vařte, zastříkněte vínem, osolte (pozor, ančovičky a kapary jsou slané), opepřete, přidejte nasekanou petržel a kousky filetu, ne zcela přiklopte poklicí a vařte cca 3 minuty.
Mezitím si uvařte těstoviny ve velkém hrnci vroucí osolené vody. Přidejte do omáčky trochu vody z těstovin. Jakmile jsou pasta téměř al dente, přidejte je do omáčky, promíchejte a ještě chvíli na ohni vařte, pasta do sebe nasají šťávy a chutě. Zakápněte citronem, olivovým olejem a podávejte.