Tři bílé pizzy

Tre pizze bianche

Pizza bianca je typická tím, že chlebové těsto postrádá vrstvu rajčatové omáčky. Místo toho, je na vrchu pouze olej a bylinky nebo v dnešních dobách, kdy nás v Evropě netrápí hlad, jiné suroviny jako sýry, smetana, slanina anebo třeba brambory.

Kombinace smetany, sýrů, brambor a třeba těstovin (tedy bílého škrobu) nebo těsta na pizzu je typická pro takzvanou bílou kuchyni, cucina bianca, která je typická pro severní Itálii – Ligurie, Piemont. Vycházela z toho, co jim tamní příroda dala. Na pastvinách se pasly krávy, ty dávaly mléko, z něj se tvořil sýr a smetana, dále v nížinách rostla pšenice na mouku. Strava z těchto surovin je velmi energeticky vydatná a tak dobrá!

Na následující pizzy si připravte těsto dle receptu na pizzu. Po vykynutí ho rozdělte na tři bochánky. 


Pizza bianca con salami, maggiorana e finocchio 

(bílá pizza se salámem, fenyklem a majoránkou)

  • 1/3 těsta na pizzu
  • 3 lžíce mascarpone
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • pár větviček majoránky nebo špetka sušené
  • italský salám, nakrájený na tenká kolečka
  • parmezán
  • olivový olej

Vykynutý bochníček dejte na pomoučněný vál, posypejte moukou a vezměte jej do rukou tak, že ho budete prsty obou rukou držet ve středu. Začněte s ním ve vzduchu ve svislé poloze mezi prsty otáčet, těsto se vám začne od středu natahovat, ale okraje zůstanou pořád silnější. Snažte se okraje co nejméně vyfouknout. Jakmile se vám těsto trochu roztáhne do stran, položte ho na pomoučněný vál a roztahujte ho pomoučněnými dlaněmi na vále do stran tak, abyste měli tenký střed a hezký okraj. Když se vám udělá díra, nic se neděje, jednoduše ji zalepte kouskem těsta.

Pizzu podsypejte polentou a přeneste na pizza plech nebo lopatku.

Mascarpone rozmíchejte s fenyklem a rozetřete na pizzu. Lehce posolte. Naaranžujte na pizzu salám. Pokud máte čerstvou majoránku, oberte lístky z větviček a rozmíchejte se lžící oleje, olej zabrání tomu, aby se při pečení spálily. Rozházejte lístky na pizzu, pokud máte majoránku sušenou, pouze pizzu posypejte. Opepřete, zakápněte olivovým olejem, zasypejte parmezánem a pečte.

Pizza bianca con aglio, patate e rosmarino 

(bílá pizza s česnekem, brambory a rozmarýnem)

  • 1/3 těsta na pizzu
  • 3 lžíce ricotty
  • 1 vařený brambor, oloupat, nakrájet na plátky
  • 1 větvička rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku, nakrájet na plátky
  • pár plátků nebo proužků pancetty
  • parmezán
  • olivový olej

Tahle pizza je s bramborami. Je to typická variace na cucina bianca, v níž dominují škroby, smetana, sýry a brambory. Pizzu vytvarujte, jak je psáno vyše.

Pizzu podsypejte polentou a přeneste na pizza plech nebo lopatku.

Potřete ricottou, osolte, rozložte na pizzu plátky česneku a brambor. Lístky rozmarýnu promíchejte se lžící oleje, to zabrání tomu, aby se lístky v troubě nespálily. Posypejte pizzu rozmarýnem. Rozházejte na povrch pancettu. Opepřete, pokapejte olivovým olejem, zasypejte parmezánem a pečte.

Pizza bianca con speck, timo e mozzarella

(bílá pizza s Tirolským špekem, tymiánem a mozzarellou)

  • 1/3 těsta na pizzu
  • 3 lžíce ricotty
  • pár větviček tymiánu nebo špetka sušeného
  • Tirolský speck, nakrájet na proužky „lardons“
  • 1 mozzarella
  • parmezán
  • olivový olej

Pizzu vytvarujte, jak je psáno vyše.

Pizzu podsypejte polentou a přeneste na pizza plech nebo lopatku.

Potřete ricottou, osolte, poházejte na vrch speck, posypejte lístky tymiánu, roztrhejte mozzarellu a ledabyle ji rozdělte na pizzu. Opepřete, pokapejte olivovým olejem, zasypejte parmezánem a pečte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *