Čočková polévka s rajčátky

Zuppa di lenticchie con pomodori

Variací na čočkovou polévku je mnoho ať už v kuchyni české, nebo italské. Já vám nabízím svůj twist, kde jsou navíc rajčátka. Na konci receptu se přidává střik citronové šťávy, ta polévku krásně osvěží a polévka nebude sedět tvrdě na zadku, ale hezky vyskočí a získá lehkost. Luštěnina – čočka – je zdravá, je zdrojem rostlinných proteinů, které tvoří víc než polovinu její hmotnosti, dále je v ní vláknina,  která rovněž není na škodu. Tuto polévku vyzkoušejte, uvidíte, že chutná skvěle!


4 porce

  • 1 stroužek česneku, nakrájet najemno
  • 1 cibule, nakrájet najemno
  • 1 větší mrkev, nakrájet najemno
  • 2 řapíky celeru, nakrájet najemno
  • kousek větvičky rozmarýnu
  • 1/3 bobkového listu
  • 1,5 hrsti bazalkových lístků, nakrájet chiffonade
  • 1 – 1,2 l světlého kuřecího vývaru nebo zeleninového
  • 4 hrsti hnědé čočky
  • hrst cherry rajčátek, přepůlit
  • střik citronové šťávy
  • pár větviček hladkolisté petržele, nasekat nadrobno
  • olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

 

Do horkého hrnce přidejte olej a na mírném ohni smažte bez zhnědnutí cibuli, celer a mrkev. Smažte, až zelenina změkne, pak přidejte česnek a bylinky (vavřín, rozmarýn a hrst bazalky), minutu smažte. Přisypejte čočku, promíchejte a minutu smažte, čočka do sebe nasaje chutě z oleje.

Zalejte vroucím vývarem, osolte, opepřete a s mírně přiklopenou poklicí pomalu vařte cca 30 minut, až je čočka al dente. Deset minut před koncem vaření přidejte rajčátka. Pokud by se vám zdálo, že musíte přidat více tekutin, přidejte vývar, čočka jej během vaření do sebe nasává a je možné, že někdy saje více nebo se vám více vody odpaří varem.

Dochuťte solí a pepřem, přidejte střik citronové šťávy, zbytek bazalkových lístků a podávejte posypané petrželkou a zakápnuté olivovým olejem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *