Insalata di patate
Tento lehounký bramborový salát vám poslouží jako lehký oběd nebo večeře, můžete jej také použít jako přílohu k pečeným a grilovaným masům, může rovněž doprovodit rybu.
Je lehký, není v něm majonéza a brambory do sebe krásně nasají ocet a olej. Takto ochucené brambory se vzájemně doplňují se sladkou červenou cibulí a oreganem. V jednoduchosti je krása!
2 porce
- 8 - 10 malých brambor, varný typ A
- hrubozrnná sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 velká červená cibule
- střik tělnatého bílého vína
- Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot grigio
- červený vinný ocet
- olivový olej
- sušené oregano
Nejdříve si připravte cibuli. Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka, dejte do misky, zalijte vodou, zasypejte dvěma lžičkami soli a dvěma lžicemi octa. Nechejte stát min. 30 minut. Pak sceďte. Sůl a ocet z cibule vytáhne látky, které některým lidem dělají potíže při trávení.
Ve dřezu kartáčkem omyjte brambory. Dejte je do velkého hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit. Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Když do nich píchnete nožíkem, měly by být měkké. Zceďte a nechejte chvíli odpočívat v cedníku.
Do jedné ruky vezměte utěrku, položte si do ní horký brambor a druhou rukou pomocí nožíku brambory oloupejte a dejte do velké mísy. Pracujte rychle, aby vám brambory příliš nevystydly. Pokud jste použili větší brambory, překrojte je napůl. Brambory osolte a opepřete, zastříkněte vínem a octem. Tyto kroky dodají bramborám úžasné aroma. Horké brambory jsou totiž jako houba a chutě do sebe nasají. Promíchejte a nechejte chvíli stát.
Před podáváním přidejte k bramborům cibuli, zasypejte oreganem a štědře zalijte olivovým olejem.
Servírujte v salátové míse nebo na talíři buď ještě teplé, nebo studené.