Jarní vývar s tortellinami

Tortellini in brodo primavera 

Tortellini pocházejí z italského regionu Emilia-Romagna, odkud pochází i mortadella, která se do nich přidává. Jsou ideální způsob jak spotřebovat např. zbytky pečeného kuřete nebo vepřového masa.

Klasická verze „tortellini in brodo“ jsou pouze tortellini ve vývaru. My ale máme jarní verzi, krom hrášku můžete přidat třeba i nakrájené zelené fazolky, které budou v polévce chutnat taky skvěle. Lístky máty dodají jídlu krásnou svěžest. Protože jsou samotné tortellini dost sytné, doporučuji vývar podávat jako hlavní chod a po něm něco lehčího – třeba lehký salátek.


4 porce

  • 1 litr kuřecího vývaru (světlého nebo tmavého)
  • těsto na domácí těstoviny ze 2 vajec
  • 100 g zbytků z pečeného nebo vařeného kuřete nebo vepřového
  • 2 listy kapusty
  • 2 plátky mortadelly
  • parmezán
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • lístky máty, nakrájet nahrubo
  • hrst loupaného hrášku, čerstvý nebo mražený

 

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vhoďte do ní kapustu a 10 – 15 blanšírujte, až listy změknou. Kapustu vyjměte z hrnce a vhoďte do mísy se studenou vodou, tím zastavíte v kapustě proces vaření. Do mixéru (food processor) dejte maso, mortadellu, kapustu a rozmixujte. Překlopte do mísy, přidejte strouhaný parmezán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku a zamíchejte.

Těsto vyválejte strojkem na těstoviny nebo válečkem do požadované tloušťky (viz úvod v kapitole o tvarování těstovin).

Každý plát rozdělte na čtverce 5 x 5 cm buď pomocí nože, rádla, nebo čtvercové formičky.

Do středu každého čtverce umístěte malou kuličku z náplně, přehněte uhlopříčně napůl tak, že vám vznikne trojúhelník s naplní uvnitř.

Pak jej vezměte do ruky a „základnu“ trojúhelníka si položte na nehet ukazováku. Oba cípy trojúhelníka obtočte kolem ukazováku  a silně přitiskněte k sobě. Vzniklo vám jedno tortellino.

Takto vytvořte i ostatní tortellini.

Vývar přiveďte k varu.

Dejte vařit velký hrnec s osolenou vodou, přiveďte k mírnému varu.

Mezitím do vývaru vhoďte hrášek, vařte 4 – 5 minut u čerstvého, minutu u mraženého. Pak odstavte.

Do hrnce s vodou vhoďte tortellini a vařte cca 1 – 1,5 minuty, až jsou al dente. Sceďte.

Do talířů dejte mátu, uvařené tortellini a zalijte vývarem s hráškem. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *