Pollo alla toscana
"V jednoduchosti je krása." - tohle přísloví si můžete reálně vyzkoušet v neuvěřitelně jednoduchém receptu, který byste si měli zařadit do svého repertoiru rychlých jídel. Je hotové během chvíle, kombinuje jednoduché ingredience, jednoduché postupy a výsledek je naprosto famózní. Můžu se přiznat, že jsem na tomto kuřeti celkem závislý, a když spěchám, volím tento recept.
Kuře můžete podávat jen tak s česnekovou bruschettou a jako předkrm dejte lehký bramborový salát. Tak šup, šup do kuchyně, kuře už na vás pípá z lednice!
2 porce
- 2 kuřecí stehna
- oddělit spodní stehna od horních
- 4 stroužky česneku, neloupat, odkrojit tuhý konec
- 1 chilli paprička, množství dle chuti
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
- 2 dcl suchého bílého vína
- ciabatta
- česnek
Maso osušte v papírových utěrkách. Do horké pánve dejte olivový olej a na středním ohni orestujte kuřecí maso. Maso v pánvi mějte pouze v jedné vrstvě. Až je maso krásně hnědé ze všech stran, ztlumte oheň na minimum, maso v pánvi osolte a opepřete.
Do každého stroužku česneku udeřte dlaní, uvolní se z něj silice a položte je na maso, ne do oleje. Dále na maso položte nakrájenou chilli papričku a větvičky rozmarýnu. Přikryjte poklicí a na velmi mírném ohni smažte 30 - 35 minut. V polovině kuře v pánvi otočte.
Mezitím si připravíme bruschetty. Ciabattu nakrájíme na krajíce a ogrilujeme na grilovací pánvi nebo na grilu. Každou stranu bruschetty potřete stroužkem česneku. Bruschetty položte na servírovací talíř.
Když je maso hotové (měkké a jde od kosti), odkryjte poklici a pánev odstavte z ohně, maso naaranžujte na bruschettky spolu s česnekem a rozmarýnem.
Pánev vraťte na prudký oheň a nalijte do pánve víno. Přiveďte k prudkému varu a stěrkou nebo špachtlí uvolněte ze dna veškerý výpek (deglazírování). Prudkým varem odpařte ze šťávy tolik vody, kolik potřebujete, aby šťáva/omáčka hezky kryla lžíci. Šťávou přelijte vaše kuře na bruschettách, pokapejte olivovým olejem a podávejte.
Podávejte s červeným Chianti, Merlot, Primitivo nebo bílým Sauvignon blanc.