Tre pizze italiane
Vybral jsem pro vás tři výborné pizzy. Kombinují naprosto jednoduché a klasické italské ingredience a chutnají skvěle. Pizza je vlastně placka z chlebového těsta, na kterou se kladou různé omáčky a ingredience, které se liší dle italských regionů.
V severní Itálii - Piemont, Trentino - Alto Adige, Valle Aosta, Lombardie, Veneto, kde jsou Alpy, se na pizzu hodně dává smetana, tučné sýry a salámy, těchto surovin tam mají dost. Krávy se pasou na zelených alpských pastvinách, dávají mléko, z něj je smetana a sýr, pak se dobytek zabije a máme maso na salámy a klobásy. Nesmíme opomenout klasický tirolský špek, prosciutto z nedaleké Parmy (Emilia-Romagna) a samozřejmě na horách rostou houby.
Jižní Itálie, např. Lazio, Kampánie, Kalábrie, Sicílie, Basilicata využívá spíše rajčatovou omáčku jako základ pro svou pizzu, pizzy jsou kaloricky chudší. Kombinují olivy, ančovičky, rajčata, bazalku, ryby, mořské plody, bůvolí mozzarellu, těchto surovin tam mají dostatek.
Jestli si myslíte, že příprava pizzy je náročná, jste na omylu. Ta domácí chutná samozřejmě nejlépe. Vykašlete se na polotovary z obchodů, na donáškový servis, udělejte si svou vlastní. Garantuji vám, že si nakonec sami poděkujete, že jste se do domácí pizzy pustili. Zapojte do přípravy své kamarády a příbuzné, je to zábava!
3 pizzy o průměru cca 30 cm
- 1 těsto na pizzu
- 1 rajčatové sugo (místo konzervovaných rajčat můžete použít protlak - passata di pomodoro)
- 2 mozzarelly
- parmezán
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
Jak správně péct každou pizzu? Mrkněte zde.
Pizza quattro stagioni
(pizza 4 ročních období: jaro - artyčok, léto - olivy, podzim - houby, zima - šunka)
- 1 velký žampion nebo 2 malé, nakrájet na plátky
- 1 čerstvý artyčok nebo artyčoky naložené v oleji (mají je např. v Tescu)
- artyčok očistit a nakrájet na plátky
- 10 černých oliv s peckou
- 4 plátky dušené šunky (prosciutto cotto)
Vykynutý bochníček dejte na pomoučněný vál, posypejte moukou a vezměte jej do rukou tak, že ho budete prsty obou rukou držet ve středu. Začněte s ním ve vzduchu ve svislé poloze mezi prsty otáčet, těsto se vám začne od středu natahovat, ale okraje zůstanou pořád silnější. Snažte se okraje co nejméně vyfouknout. Jakmile se vám těsto trochu roztáhne do stran, položte ho na pomoučněný vál a roztahujte ho pomoučněnými dlaněmi na vále do stran tak, abyste měli tenký střed a hezký okraj. Když se vám udělá díra, nic se neděje, jednoduše ji zalepte kouskem těsta.
Přeneste na pizza plech. Potřete sugem. Zastříkněte olejem. Lehounce osolte (olivy a šunka jsou slané!) a opepřete. Na pizzu rozprostřete suroviny, buď po celé ploše pizzy, nebo si pizzu pomyslně rozdělte na čtvrtiny a každou surovinu charakteristickou pro dané roční období dejte právě na jednu čtvrtinu pizzy. Na pizzu natrhejtemozzarellu, zasypejte parmezánem, pokapejte olivovým olejem a pečte dozlatova, až sýr zgratinuje.
Pizza ai funghi con timo e gorgonzola
(žampionová pizza s tymiánem a modrým sýrem)
- 1 velký žampion nebo 2 malé, nakrájet na plátky
- větvička tymiánu
- tenké proužky (lardons) tirolského špeku nebo pancetty nebo slaniny
- modrý sýr Gorgonzola, Niva nebo Roquefort
Pizzu tvarujte stejně jako v předchozím případě. Potřete rajčatovým sugem, osolte (modrý sýr a speck je slaný!), opepřete, zakápněte olejem. Posypejte lístky čerstvého tymiánu, rozprostřete hřiby, špek, modrý sýr, posypejte parmezánem, zakápněte olejem a pečte.
Pizza salame con finocchio
(salámová pizza se semínky fenyklu)
- 2 plátky velké mortadelly nebo 5 plátků malé mortadelly nebo jiného italského salámu
- lžíce fenyklových semínek
- roketa (rukola)
Pizzu vytvarujte stejně jako u prvního receptu. Potřete sugem, posypejte semínky fenyklu, osolte, opepřete a zastříkněte olejem. Naaranžujte kolečka salámu, přidejte natrhanou mozzarellu, posypejte parmezánem, pokapejte olejem a pečte dozlatova. Po upečení pizzu posypejte lístky rokety a servírujte.