Koláč s čerstvým ovocem

Tarte aux fruits frais

Ačkoliv koláč na první pohled vypadá, že jeho příprava je nemožná, opak je pravdou. Je tak jednoduchý. A s kapkou fantazie a vlastní kreativity vytvoříte podobný! Skládá se z upečeného sladkého korpusu a naplněný je vanilkovým krémem diplomate. Pak už jen vyberete jakékoliv sezónní ovoce, které máte rádi, je zralé, a můžete začít skládat rozetky na koláč. Vaší fantazii se meze nekladou, a pokud máte aspoň trošku představivosti anebo výtvarného nadání, stane se z vašeho koláče hotová ovocná kytice!


6 – 8 porcí

  • 1 upečený koláčový korpus dle těsta pâte sablée (forma o průměru cca 22 cm)

Vanilkový krém diplomate (crème diplomate à la vanille)

  • 4 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 125 g cukru krupice
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo půl vanikového lusku
  • 1 lžička želatiny v prášku
    • nechat 2 minuty nabobtnat ve 2 lžících rumu
    • pak zahřát a rozpustit, nevařit!
  • 200 ml smetany (30 % tuku a více), vychladit
  • 1 lžíce cukru krupice

Na ozdobení

  • citronová šťáva (poměr 1 lžíce šťávy : 5 lžic vody, viz níže)
  • sezónní ovoce
    • jablka, hrušky, meruňky, blumy, švestky, nektarinky, broskve, jahody, maliny, ostružiny, mango, pomeranče, karambola, atd.
    • ovoce nakrájejte na plátky, čtvrtky, poloviny – dle libosti
    • ovoce, které oxiduje (mění na řezu barvu), tedy jablka, švestky, meruňky, broskve, nektarinky, hrušky, vhoďte na pár desítek vteřin do misky se směsí citronové šťávy a vody, citronová šťáva funguje jako antioxidant

 

 

 

Připravte si koláčový korpus a nechejte prochladnout.

Mezitím si připravíme krém. Do rendlíku dejte extrakt nebo vanilku, přiveďte k varu, odstavte.

Mezitím si vyšlehejte žloutky s cukrem až směs tvoří mašli (když směs padá z metly do mísy, na hladině tvoří mašle, které postupně splývají s hladinou; směs bude lehká a světlá). Přimíchejte škrob a mouku. Za stálého míchání pomalu přilijte (scezené, pokud jste použili lusk) vroucí mléko.

Promíchejte, vraťte směs do rendlíku a za stálého míchání vařečkou přiveďte na středním ohni k varu, minutu provařte, odstavte, přimíchejte máslo. Nalijte na plech vyložený potravinovou folií, přikryjte dalším listem potravinové folie tak, aby mezi folií a krémem nebyly vzduchové bubliny. Dejte do lednice zchladnout.

Vychladlý krém dejte do mísy šlehače a šlehejte, až krém bude bez hrudek a bude mít pokojovou teplotu. Přilijte rozpuštěnou želatinu v rumu.

Mezitím si vyšlehejte smetanu s 1 lžící cukru do tuhosti, kdy bude tvořit pevné špičky (když naberu šlehačku na metlu, drží svůj tvar a její špičky nekolabují ve směru gravitace). 1/3 smetany smíchejte s krémem, pak opatrně a lehce stěrkou založte/zabalte (jako sníh) krém do smetany. Krémem naplňte koláč po okraj a dejte do lednice.

Pokud vám krém zbude, dejte ho do misek a do lednice. Můžete ho podat později s ovocem a oříškovým praline.

Vaše ovoce si připravte, nakrájejte ho, naplátkujte, z citrusů nožem vyřízněte jednotlivé půlměsíčky dužiny. Ovoce, které má tendenci oxidovat a měnit barvu, namočte do roztoku citronové šťávy a vody . Pak začněte skládat ovoce do vašeho koláče. Fantazii se meze nekladou. Koláč se snažte postavit „vzdušný„, to působí efektně.

Koláč vám v lednici vydrží 24 hodin.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *