Tarte feuilletée aux fraises
Jemné lístkové těsto v soustu se šťavnatou, sladkokyselou jahodou vás vystřelí do gastro nebíčka. Francouzi jsou pro své lístkové těsto vyhlášení, ve svých pâtisseriích vystavují podobná a ještě krásnější díla, než je to mé. Zapojte svou fantazii, naaranžujte jahody jinak, nakrájejte je na plátky, vrstvěte je koncentricky nebo sbíhavě do středu. Přidejte jiné ovoce, třeba maliny nebo ostružiny, zkrátka nažhavte svou kreativitu!
26 cm koláč
- 1/3 jemného listového těsta (asi 450 g)
- ¾ kg jahod
- 150 ml rybízové marmelády
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vejce
- forma o průměru 24 cm nebo pečící papír a sušené fazolky
Troubu předehřejte na 220°C. Na pomoučněném vále vyválejte těsto. Pokud je příliš ledové, máslo v něm je ztuhlé a těsto by vám praskalo. Poklepejte ho koncem válečku, aby se máslo v těstě stalo poddajným.
Vyválejte v kruh větší, než je vaše forma (průměr 28 cm). Lehounce přitlačte dno vaší formy k těstu, aby se vám obtiskl její obrys.
Ve vzdálenosti 2 cm od obrysu vykrojte rádlem kruh. Vznikne vám tedy kruh o průměru 26 cm a 2 cm lem.
Tento lem rozkrojte na čtvrtiny. Kruh, co vám zbyl (korpus pro koláč) přemístěte na plech s vlhkým pečícím papírem (narolujte na váleček a na plech vyrolujte zpět).
Okraje korpusu potřete vodou a nalepte na něj vaše čtvrtiny lemu tak, aby konce přes sebe přesahovaly. Konce přitlačte prstem. Snažte se lem udělat tak, aby se vám do jeho středu vešla 24 cm forma. Pokud takovou formu nemáme, použijete fazolky, viz dále. Přikryjte potravinovou folií a před pečením dejte do lednice na 30 minut.
Okraje potřete vaječným glazem (vejce rozšlehané se lžící vody).
Pomocí tupé strany nože ozdobte obvod malými vlysy. Střed kruhu propíchejte vidličkou, položte do něj kruh z pečícího papíru a na něj postavte menší (24 cm) formu. Pokud nepoužíváte formu, dejte do středu kruhu pečící papír, vysypte sušenými fazolky. Obě metody mají za úkol zatížit dno koláče, aby lem v troubě vyskočil a střed zůstal placatý.
Dejte do střední etáže trouby a pečte cca 10 - 15 min, až lem začne zlátnout. Vytáhněte z trouby, odejměte formu s pečícím papírem/papír s fazolkami, znovu propíchejte střed koláče a dopečte dozlatova.
Připravte si marmeládový glaze. V rendlíku smíchejte marmeládu s cukrem a zahřejte na 110°C. Nechejte chvíli prochladnout. Vytřete glazem vnitřek korpusu, naskládejte do něj jahody, a ty potřete glazem také. Podávejte co nejdříve.
Můžete dozdobit šlehačkou nebo vanilkovým krémem.