Honzíkovy buchty

Tyhle buchty jsou nejlepší. I když nejsem Honzík a nevydával jsem se s ranečkem na cestu po světe, moje babička mi je vždycky pekla, když jsem k ní jezdil na prázdniny. Plnila je povidly, druhá babička je zase plnila marmeládou. Náplň, kterou si zvolíte, nechám na vás. Tyto buchty jsem tentokrát plnil tvarohem.

Prozradím vám recept své babičky Mařenky na nejlepší „Honzíkovky“ na světě. Je mi jasné, že každý z vás má svou babičku, která dělá ty nejlepší buchty, ale u mě jednoznačně vítězí ta moje!


Cca 30 buchet – dle velikosti

  • 8 dkg cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 1 bio citron, nastrouhat kůru
  • hrnek vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1,5 dcl oleje (slunečnicový, řepkový)
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • semínka z 1/2 lusku vanilky (nebo lžička extraktu či vanilkové pasty)
  • sůl
  • kůra z bio citronu
  • cukr moučka dle chuti
  • rozinky namočené v rumu (volitelné)

Vaječný glaze

  • 1 vejce rozšlehané s 1 lžičkou studené vody

Na vymazání formy

  • změklé máslo
  • hladká mouka

Den předem vyklopte tvaroh do cedníku a nechejte v lednici do druhého dne přikrytý cedník s tvarohem okapat do mísy, nebo tvaroh vyklopte do čistého papíru, zabalte a nechejte přes noc v lednici papír nasát vodu z tvarohu (nepoužívejte noviny, tiskařská čerň je jedovatá). Třetí možností je, pokud spěcháte, dát tvaroh do utěrky, zabalit a vytlačit z něj co nejvíce vody. Potřebujete, aby tvaroh nebyl řídký.

Do mísy rozdrobte kvasnice, zalijte vlažným mlékem. Promíchejte, aby se kvasnice rozpustily. Ve větší misce metlou minutu míchejte žloutky, až dostanou světlou barvu. Přisypejte cukr a míchejte, vznikne vám tuhá žloutková pasta. Do ní po kapkách za stálého míchaní přikapávejte olej, pořád míchejte. Žloutky tuk absorbují. Nesmíte ze začátku přidat velké množství oleje, jinak se žloutky srazí. Jedná se o naprosto stejný postup jako při přípravě majonézy. Až budete mít směs hotovou, přimíchejte ji ke kvasnicím s mlékem.

Přisypejte kůru, mouku a špetku soli, promíchejte a nechejte minutu stát. Mouka začne absorbovat vodu. Pak začněte těsto hníst. Hněťte 5 minut buď na vále nebo vařečkou v míse. Nebo hákem v robotu. Těsto nechejte minutu stát, naposledy krátce prohněťte, mělo by být vláčné a hladké a může lehce lepit. Přikryjte mísu potravinovou folií a nechejte hodinu kynout při pokojové teplotě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Váš tvaroh zbavený vlhkosti dejte do mísy, přidejte žloutek, vanilku, citronovou kůru, rozinky, pokud chcete, a dle chuti cukr a sůl. Pamatujte, že by náplň měla být lehounce slaná. Jinak chuť nádivky nevynikne!

Troubu předehřejte na 180°C. Pekáč vymažte máslem, vysypejte moukou. Přebytečnou mouku vyklepněte z pekáče ven. Těsto vyklopte z mísy na lehce pomoučněný vál a pěstmi z něj vybijte vzduch. Vytvarujte do válečku a naporcujte na jednotlivé porce buchet.

Každou porci pěstí rozplácněte, dejte do středu lžičku náplně a zabalte do kuličky. Pořádně přitiskněte okraje k sobě, aby vám náplň při pečení nevytekla. Buchtu položte spojem dolů do pekáčku.

Takto vedle sebe klaďte jednu buchtu za druhou. Přikryjte utěrkou a nechejte půl hodiny kynout. Potřete buchty glazem a pečte dozlatova ve střední etáži trouby.

Když do buchty uprostřed pekáče píchnete parátkem, mělo by být po vytažení čisté a nemělo by na něm ulpívat těsto.

Pekáč vytáhněte z trouby, nechejte 10 minut stát. Pak buchty vyklopte na mřížku a nechejte prochladnout. Podávejte posypané moučkovým cukrem. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *