Clafoutis aux poires
Clafouti, někdy také nazýván clafoutis, pochází z francouzského Limousin a peče se tam v době, kdy dozrávají třešně. Existuje taky několik variací s různými jinými druhy ovoce - s jablky, hruškami, švestkami nebo i ostružinami. Já udělal hruškový.
Jedná se o jednoduchý koláč, který je z ovoce, jež je zalito "palačinkovým" těstem. Koláč se podává ještě teplý, tak chutná nejlépe.
Nemusíte použít korpus z koláčového těsta, jak jsem použil já, můžete použít těsto listové anebo nemusíte používat nic.
V takovém případě formu (pokud je kovová) zahřejte na mírném plameni a nalijte na dno 5 mm vrstvu těsta. Počkejte, až těsto teplem ztuhne a na dně vytvoří základní vrstvu, pak formu sundejte ze sporáku. Na takto vytvořenou základnu můžete začít klást ovoce, aniž by bylo v přímém styku se dnem formy.
Pokud máte formu porcelánovou nebo skleněnou, použijte mezi ni a sporák vložku z litiny nebo železa. Také zahřívejte na mírném plameni. Prudké změny teploty vedou k prasknutí forem.
Na 23 - 25 cm formu
- 1 předpečený koláčový korpus ze sladkého koláčového těsta
- 3 - 4 zralé hrušky
- oškrábat škrabkou
- 100 ml koňaku, hruškovice nebo dezertního vína
- 50 g cukru krupice
- 150 ml mléka
- 3 vejce
- 50 g cukru krupice
- 70 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- větší špetka soli
Oloupané hrušky rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a hrušky rozkrojte na osminy. Dejte je do mísy, posypejte 50 g cukru a zalijte alkoholem, promíchejte a nechejte hodinu macerovat.
Mezitím si předpečte koláčový korpus.
Do korpusu naskládejte hrušky.
Do mixéru dejte mléko, vejce, cukr, mouku, extrakt, sůl a zbytek šťáv, ve kterých se hrušky macerovaly. Pořádně rozmixujte cca 1 minutu a nalijte na hrušky v korpusu.
Dejte péci do střední etáže trouby předehřáté na 180°C (horní/dolní ohřev) na 40 - 60 minut, clafoutis lehce vyskočí, chytne zlatavou barvu a když píchnete do středu koláče, špejle zůstane po vytažení čistá.
Nechejte lehce prochladnout, posypejte moučkovým cukrem a clafoutis podávejte nejlépe teplý. Pokud vychladne, můžete ho chvíli přihrát pod grilem v troubě.