Hruškový clafoutis

Clafoutis aux poires

Clafouti, někdy také nazýván clafoutis, pochází z francouzského Limousin a peče se tam v době, kdy dozrávají třešně. Existuje taky několik variací s různými jinými druhy ovoce - s jablky, hruškami, švestkami nebo i ostružinami. Já udělal hruškový.

Jedná se o jednoduchý koláč, který je z ovoce, jež je zalito "palačinkovým" těstem. Koláč se podává ještě teplý, tak chutná nejlépe.

Nemusíte použít korpus z koláčového těsta, jak jsem použil já, můžete použít těsto listové anebo nemusíte používat nic.

V takovém případě formu (pokud je kovová) zahřejte na mírném plameni a nalijte na dno 5 mm vrstvu těsta. Počkejte, až těsto teplem ztuhne a na dně vytvoří základní vrstvu, pak formu sundejte ze sporáku. Na takto vytvořenou základnu můžete začít klást ovoce, aniž by bylo v přímém styku se dnem formy.

Pokud máte formu porcelánovou nebo skleněnou, použijte mezi ni a sporák vložku z litiny nebo železa. Také zahřívejte na mírném plameni. Prudké změny teploty vedou k prasknutí forem.


Na 23 - 25 cm formu

  • 1 předpečený koláčový korpus ze sladkého koláčového těsta
  • 3 - 4 zralé hrušky
    • oškrábat škrabkou
  • 100 ml koňaku, hruškovice nebo dezertního vína
  • 50 g cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • větší špetka soli

Oloupané hrušky rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a hrušky rozkrojte na osminy. Dejte je do mísy, posypejte 50 g cukru a zalijte alkoholem, promíchejte a nechejte hodinu macerovat.

Mezitím si předpečte koláčový korpus.

Do korpusu naskládejte hrušky.

Do mixéru dejte mléko, vejce, cukr, mouku, extrakt, sůl a zbytek  šťáv, ve kterých se hrušky macerovaly. Pořádně rozmixujte cca 1 minutu a nalijte na hrušky v korpusu.

Dejte péci do střední etáže trouby předehřáté na 180°C (horní/dolní  ohřev) na 40 - 60 minutclafoutis lehce vyskočí, chytne zlatavou barvu a když píchnete do středu koláče, špejle zůstane po vytažení čistá.

Nechejte lehce prochladnout, posypejte moučkovým cukrem a clafoutis podávejte nejlépe teplý. Pokud vychladne, můžete ho chvíli přihrát pod grilem v troubě.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *