Zuccotto

Zuccotto

Dezertů zuccotto je mnoho druhů, záleží vždy na fantazii cukráře a taky na tom, jak moc spěchá a jaké má vstupní suroviny. Vždycky by to ale měl být dezert, který se skládá z nějaké náplně, bývá to většinou ricotta, ale není výjimkou zmrzlina nebo mascarpone. A tato náplň je uvnitř korpusu, jež bývá tvořen domácím piškotem, zbytky vánočního panettone, jiných ovocných chlebíčků nebo třeba cukrářskými piškoty.

Zuccotto pochází z Toskánska. Je to dezert, který je rychlý na přípravu a výborně chutná, na to, jak je jednoduchý, tak s ním okouzlíte kdejakého jídelního hosta! Vyberte se vhodnou formu, do které se vám vejde náplň, já použil formu Charlotte, ale klidně můžete použít třeba hrnec, květináč nebo jinou nádobu. Měla by mít objem 2 litry.


8 porcí

  • 400 g cukrářských piškotů
  • 1 kg ricotty
  • 120 g cukru moučka
  • hrst kandovaného ovoce (citrusová kůra, višně…)
  • 3 lžíce mandlí, nasekat na kousky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 100 g čokolády, nasekat na kousky
  • pár kapek mandlového extraktu (volitelné)
  • likér Amaretto

Vhodnou formu (viz výše) vyložíme potravinovou folií tak, aby dost přesahovala přes okraj.

V míse smíchejte ricottu, cukr, kandované ovoce, mandle, čokoládu, mandlový extrakt a lžíci Amaretta, kakao zatím nepřidávejte. Náplň rozdělte napůl.

Piškoty krátce namočte do likéru a dejte bokem na talíř. Po chvíli by měly lehce změknout. Vyložte jimi dno a boční stěny formy až po okraj. Pokud přesahují, nevadí. Snažte se piškoty skládat geometricky, až dezert vyklopíte z formy, ať vypadá hezky.

Do takto připravené formy dejte polovinu náplně. Krém překryjte piškoty a zakápněte Amarettem.

Druhou polovinu krému smíchejte s kakaem a dejte do formy, forma by tak měla být zaplněná až po okraj. Kakaový krém zakryjte vrstvou piškotů namočených v Amarettu, pokud krajní piškoty přesahují, ohněte je nebo uřízněte, okraje potravinové folie přehněte přes dezert a celý ho folií zakryjte.

Zatižte talířkem se závažím (např. těžký hrnec) a dejte chladit min. 4 hodiny do lednice, nejlépe přes noc. Piškoty tak ještě nasají vlhkost z ricotty. Před podáváním vyklopte na servírovací talíř a posypejte dobrým kakaem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *