Pomodori al forno
Pokud hledáte přílohu k vašim steakům, pečením, grilovaným masům a rybám, jsou pečená rajčata tou pravou volbou. Nejen že jsou jednoduchá na přípravu, jak italská kuchyně káže, jsou i neodolatelně chutná, šťavnatá a voňavá. Tím, že se pečou v troubě, se z nich odpaří dost vody a rajčata ještě získají na své chuti (zkoncentrují se v nich šťávy).
Rajčata můžete podávat horká přímo z trouby nebo je nechat vychladnout na pokojovou teplotu. Studená z lednice nejsou moc dobrá.
Posypat je můžete bylinkami dle své libosti – bazalka, petržel, tymián, rozmarýn, saturejka, oregano… záleží jen a jen na vás.
8 porcí
- 16 ideálně datlových rajčat nebo San Marzano, oválných rajčat (červená, žlutá…)
- potřebujete rajčata s malým podílem semínek a vodnaté dužiny vůči masité části
- nakrájet podélně napůl
- 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
- hrst čestvých bylinek (bazalka, petržel, oregano…)
- nasekat najemno
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- olivový olej
Troubu předehřejte na 170°C. Plech vyložte pečícím papírem. Vedle sebe natěsno naskládejte rajčata rozříznutou stranou nahoru. Rajčata sice mají být vedle sebe natěsno, ale nesmí se navzájem překrývat. Posypejte je solí, pepřem, česnekem a bylinkami. Zastříkněte olivovým olejem a dejte do střední etáže trouby na 1 – 2 hodiny. Záleží na velikosti rajčat. Rajčata zmenší svůj objem na polovinu a budou mít lehce zlatavé okraje.