Hruškové risotto

Risotto di pere, pecorino e noci

Je podzim, hrušky dozrávají a jsou na každém rohu. Vyzkoušejte risotto v této nebeské kombinaci s pecorinem a vlašskými oříšky, které dozrávají taky na podzim. Jestli si myslíte, že se do risotta bude dávat cukr, jste na omylu. Je slané. Tak je to v Itálii běžné, další ovocná slaná risotta jsou z citronu, jahod a broskví.


2 porce

  • 1 risotto bianco
    • bez řapíkatého celeru, parmezánu a olivového oleje
  • máslo
  • 2 zralé hrušky (Clappova nebo Hardyho máslovka např.)
  • menší hrst vlašských oříšků, nasekat na hrubo
    • opražit v pánvi
  • velká hrst strouhaného pecorina

Hrušky oloupejte, vykrojte jádřince. Jednu hrušku nasekejte najemno nebo rozmixujte, druhou nakrájejte na menší kostky. Postupujte podle základního receptu na risotto bianco, ale místo oleje použijte na začátku velkou lžíci másla. Jakmile začnete přilévat vývar, přidejte hruškové pyré a skoro všechny vlašské oříšky (trochu si nechejte na konec). Vařte dle základního receptu, 2 minuty před koncem vaření přidejte hrušky nakrájené na kostky, dáváte je konci proto, že nechcete, aby se rozvařily. Odstavte, zamíchejte oříšek másla a pecorino, dochuťte solí a pepřem, přikryjte a nechejte 2 minuty stát.

Podávejte posypané zbytkem vlašských oříšků, popř. s plátkem sušené hrušky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *