Janovské pesto

Pesto alla genovese

Originální bazalkové pesto pochází z města Janov na severu Itálie v Ligurii na jejím pobřeží. Umět si vyrobit své vlastní pesto je neskutečně užitečná věc. Jednak si připravíte jednoduché a výborné těstoviny s pestem během chvíle, můžete omáčku natřít na crostini a máte jednohubky, natřete ho na bruschettu, přidáte rajčata a sýr a máte vynikající předkrm. Natřete pestem ciabattu, obložte ji salámem, sýrem a rukolou a máte vynikající svačinu. Potřete pestem vnitřek roládky z kuřecího prsa a máte vynikající maso na oběd. Prostě pesto je neuvěřitelně všestranná věc. Další důvod, proč je dobré vyrobit si ho doma, je ten, že do kupovaných se někdy melou brambory nebo přidává škrob, a to nechceme a originální janovské pesto nic takového neobsahuje. A samozřejmě – to domácí je vždycky nejlepší.


  • 2 velké hrsti bazalkových listů
  • 1 stroužek česneku, oloupat
  • 3 lžíce piniových oříšků
  • 1 hrst strouhaného pecorina nebo parmezánu nebo mix obou napůl
  • 60 – 80 ml olivového oleje nebo extra panenského olivového oleje (ne příliš výrazné chuti)
  • střik citronové šťávy – volitelné
  • sůl

Máte dvě možnosti, buď si pesto připravíte v hmoždíři jako já, trošku se u toho zpotíte, ale je to klasický a romantický způsob přípravy, nebo dáte všechno do mixéru a za 15 vteřin máte hotovo.

Příprava ve hmoždíři

Do hmoždíře dejte bazalku, větší špetku soli, česnek a oříšky a začněte třít, sůl a oříšky napomůžou bazalce, aby se rozetřela na malé kousky a uvolnila silice. Z velkých dvou hrstí bazalky najednou budete mít malou hromádku bazalkové drti. Pak přilévejte olej a míchejte, oleje dejte dle svého gusta. Nakonec přimíchejte strouhaný sýr a máte hotovo. Olej se sýrem by měli být chuťově v rovnováze, nic by nemělo vyčnívat. Pokud chcete, aby pesto bylo svěžejší a zachovalo si barvu, přidejte střik citronové šťávy.

Pesto vydrží dlouho v lednici, na povrch pesta nalijte vrstvu olivového oleje, funguje jako médium, přes které se nedostanou plísně a bakterie.

Příprava v mixéru

Do mixéru (food processor) dejte větší špetku soli, bazalku, oříšky a česnek. Rozemelte na drť, cca 10 vteřin. Pak přilejte olej, krátce promixujte. Přisypejte sýr, krátce promixujte a máte hotovo. Olej se sýrem by měli být chuťově v rovnováze, nic by nemělo vyčnívat. Pokud chcete, aby pesto bylo svěžejší a zachovalo si barvu, přidejte střik citronové šťávy. Pesto nemixujte dlouho, bazalka by mohla zhořknout.

Pesto vydrží dlouho v lednici, na povrch pesta nalijte vrstvu olivového oleje, funguje jako médium, přes které se nedostanou plísně a bakterie.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *