Caprese

Insalata caprese

Tento vynikající salát může být klidně hlavním chodem, udělejte si ho na večeři nebo jako lehký oběd s kouskem dobrého bílého chleba. Caprese se jmenuje proto, že pochází z ostrova Capri, který leží v moři kousek od Amalfského pobřeží, ze kterého je na dohled. Ostrov je krásný, má malebná zákoutí a terasovitě poskládané domy nad sebou, je známý skvělými lokálními sýry a taky tím, že je rájem boháčů. Obyčejný smrtelník tam vilu nevlastní.

Caprese je v barvách italské vlajky, stejně jako pizza Margherita - zelená bazalka, červená rajčata a bílá mozzarella. Pokud použijete bůvolí mozarellu, která je v receptu původní, uděláte jen a jen dobře, bůvolí mozzarella se totiž doslova rozpouští v ústech, je krásně jemná, šťavnatá a voní po buvolu. Pochází z nedaleké Kampánie, která leží kousek přes moře na Amalfském pobřeží.


1 porce

  • 1 mozzarella, ideálně z bůvolího mléka (mozzarella di bufala)
  • hrst cherry rajčátek, překrojit napůl
  • pár bazalkových lístků
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • špetka sušeného oregana

Mozzarellu natrhejte na kousky a naaranžujte na talíř. V misce vedle smíchejte půlky rajčat s bazalkovými lístky, osolte, pokapejte olejem a promíchejte. Ochucená rajčata dejte kolem mozzarelly na talíři. Zasypejte špetkou oregana, zastříkněte olivovým olejem (nešetřete) a podávejte.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *