Filet na papíře

Trancio di pesce su carta al forno

Jedná se o jednoduchý recept, který jsem ochutnal na Versilijské riviéře v Toskánsku. Je jednoduchý, poslouží jako skvělý hlavní chod a výborně chutná. Pokud budete vybírat rybu, zkuste filet pražmy královské, menšího mořského vlka, pyskouna, nebo třeba cípala. Jen si dejte pozor na to, aby byla ryba čerstvá. Olivy můžete dát i zelené, ale vždy používejte olivy s peckou, vypeckované olivy chutnají jako plast.


2 porce

  • 2 rybí filety, viz výše
  • velká hrst cherry rajčátek
  • hrst oliv, viz výše
  • 2 velké brambory, varný typ A nebo B, oloupat, nakrájet na 1 mm plátky, dát do hrnce s vodou
  • šťáva z 1/2 citronu
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř

Troubu předehřejte na 200°C. Dejte vařit větší hrnec s mírně osolenou vodou. Do vroucí vody vhoďte plátky brambor a minutu blanšírujte. Zceďte a zalijte studenou vodou.

Připravte si dva pláty pečícího papíru tak, aby se vám na každý vedle sebe vešly plátky brambor, zelenina a filet. Papíry dejte na plech a pokapejte je olivovým olejem. Na papíry vyskládejte plátky brambor tak, aby přes sebe plátky přesahovaly jako tašky na střeše. Povrch naskládaných plátků osušte utěrkou. Jemně osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem. Vedle na druhou stranu vyskládejte olivy a cherry rajčátka, která jste nařízli a vymáčkli z nich semínka. Pokapejte olejem, lehce osolte a opepřete a dejte do střední etáže trouby péct na cca 15 - 20 minut.

Mezitím si dejte na talíř filety a pokapejte je citronovou šťávou. Kyselina z citronu lehce maso "předvaří", začne rozbíjet bílkovinová vlákna ve svalech. Když brambory změknou (zkuste nožem) a začnou lehce chytat barvu, vytáhněte plech z trouby a troubu ztlumte na 180°C. Na každý papír doprostřed položte filet, osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem, pokud vám zbyla citronová šťáva na talíři z ryb, přelijte s ní filety a dejte zpět plech do trouby.

Pečte cca 12 - 15 minut, až je ryba upečená, ale není vysušená. Plátky brambor a rajčata by měly lehce karamelizovat dohněda. Jak poznám, že je ryba hotová? Když do jejího masa píchnu vidličkou a lehce s ní pohnu, vločky rybího masa se začnou od sebe oddělovat. Ryba bude šťavnatá a nebude suchá!

Podávejte se sklenicí suchého bílého vína. Rybu zakápněte lehce citronem.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *