Salsiccia e lenticchie
Klobásky italského typu (syrové, mleté a ochucené vepřové maso ve střívku) mají všestranné využití. Jedním z nich je toto skvělé, jednoduché, toskánské a velmi chutné jídlo. Klobáska s čočkou se k sobě skvěle hodí.
2 porce
- 4 hrsti čočky
- 1 mrkev, nakrájet na kostičky
- 1 cibule, nakrájet najemno
- 1 velký řapík celeru, nakrájet na kostičky
- bobkový list
- větvička rozmarýnu
- vroucí světlý vývar (hovězí bujón, telecí vývar nebo kuřecí)
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- citronová šťáva
- 2 - 4 klobásky italského typu (může být i ochucená fenyklem - finocchia, typická pro Toskánsko)
Do horkého hrnce dejte olivový olej, přidejte cibulku, mrkev, celer a bylinky a na mírném ohni 5 minut smažte bez zhnědnutí. Přidejte čočku, dvě minuty jemně smažte, nasaje do sebe chutě z oleje.
Pak přilijte tolik vývaru, aby byla čočka cca 1 cm pod hladinou. Opepřete a mírně vařte, sem tam promíchejte. Pokud se vývar odpaří/vstřebá, přilijte další sběračku vroucího vývaru. Vařte, až je čočka al dente (cca do 30 minut), vždycky čočku vyzkoušejte ochutnat, rozvaříte ji totiž velmi rychle.
Osolte, opepřete, zastříkněte citronovou šťávou a odstavte.
Mezitím v hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, odstavte. Klobásky na několika místech propíchněte párátkem a vložte do hrnce s vodou, dejte zpět na mírný oheň a 5 - 10 minut jemně pošírujte dle velikosti klobás (teplota vody bude 95°C). Pak vyjměte a nechejte chvíli prochladnout.
Klobásky oloupejte a osušte.
Rozpalte pánev, dejte do ní olivový olej a klobásky orestujte dozlatova z každé strany cca minutu až dvě.
Podávejte s čočkou, zakápněte olivovým olejem.