Velikonoční mazanec

Stejně jako velikonoční beránek, tak i mazanec neodmyslitelně patří k českým Velikonocům. První recepty na mazanec pocházejí z 15. století a předpisy byly mnohem chudší, než je známe dnes. Tradičně se peče na Bílou sobotu. Můj mazanec je krásně vláčný, voní máslem a rozplývá se na jazyku. Rozhodně si ho upečte!

Mazanec podávejte buď s čerstvým máslem, nebo dobrou marmeládou, záleží na vašem gustu. Já ho však mám nejradši s dobrým máslem!


1 mazanec

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka (když dám prst do mléka, nechladí ani nepálí)
  • 20 g droždí
  • 1 žloutek
  • 75 g cukru krupice
  • 100 g studeného másla, nakrájet na kostičky
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 lžíce sekaných mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • špetka muškátového oříšku
    • s muškátem buďte opatrní, je to silné a aromatické koření
    • mazanec nesmí muškátem „smrdět“, má mít pouze lehounké aroma v pozadí
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Vaječná glazura a posypání

  • 1 vejce, rozšlehat s 1 lžičkou vody
  • plátkované mandle, namočit na několik hodin do vody

Rozinky namočte do rumu a nechejte stát.

Těsto můžete zpracovat ručně na vále anebo robotem s nástavcem na kynuté těsto (hák).

Kvasnice rozdrobte do mísy robotu. Zalijte je troškou mléka a kvasnice v něm rozmíchejte. Přilijte zbytek mléka, přidejte žloutek, cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt, muškát a promíchejte. Pak přidejte mouku a špetku soli. Promíchejte, až se těsto spojí, a nechejte stát, mouka do sebe nasaje tekutiny.

Mezitím si vedle na vále položte máslo a koncovou částí válečku do něj začněte bušit. Ledové máslo tím trošku změkne. Pak do něj začněte zápěstím jedné ruky tlačit a roztírat ho po vále. V druhé ruce mějte pekařskou kartu a máslo vždy shrňte zpět na hromadu. Roztírejte ho tak dlouho, až je máslo hezky tvárné/změklé. Používejte především zápěstí, je méně teplé než vaše dlaň. Máslo chcete mít pořád studené, zároveň ale tvárné a změklé. Jakmile ho zahřejete dlaněmi, začne se topit, a to nechcete.

Zapněte robot na střední stupeň rychlosti a do těsta začněte přidávat po kouscích máslo. Hněťte, až těsto máslo vstřebá a přestane lepit (cca 7 minut). V těstu se hnětením vypracuje lepek, který mu dá tělo.

Těsto uvolněte od okrajů mísy a hněťte dalších 5 minut na pomalejší rychlost. Sceďte rozinky. Těsto vyklopte z mísy, přidejte k němu sekané mandle a rozinky a do těsta je zapracujte.

Pokud budete těsto zpracovávat ručně na vále, do těsta máslo zapracujte v několika dávkách. Máslo do těsta roztírejte zápěstím, je méně teplé než vaše dlaň a máslo se vám nebude roztápět. Jakmile těsto máslo vstřebá, začněte ho hníst, tím aktivujete lepek a těsto dostane tělo. Přestane být tak lepivé.

Když se ho dotknete prstem, nepřilepí se k prstu, ale když těsto naberete do špetky mezi dva prsty a podržíte 1 vteřinu, přilepí se. Do těsta zapracujte rozinky a sekané mandle (viz výše). Pokud je těsto stále lepivé, můžete přidat trošku mouky.

Těsto vložte do mísy, přikryjte potravinovou folií a nechejte 1,5 hodiny kynout do dvojnásobné velikosti na místě o pokojové teplotě (22°C). Pak těsto vyklopte na vál, vybušte z něj vzduch a přeložte ho na tři díly jako dopisní papír. Dejte zpět do mísy, přikryjte folií a nechejte 1,5 hodiny kynout.

Těsto vyklopte na vál, vybušte z něj veškerý vzduch a vytvarujte z něj úhledný bochánek. Položte ho na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte navlhčenou utěrkou a nechejte kynout do dvojnásobné velikosti (cca 60 min).

Troubu si předehřejte na 220°C.

Plátkované mandle sceďte a osušte v papírových utěrkách. Tím, že se mandle namáčely několik hodin ve vodě, do sebe nasají vlhkost a v troubě se tak lehce nespálí.

Jakmile je bochánek vykynutý, potřete ho vaječnou glazurou, nechejte minutu zaschnout, potřete znova a posypejte plátkovanými mandlemi.

Dejte do střední etáže trouby a pečte cca 10 minut, pak teplotu ztlumte na 160°C. Pečte cca 30 – 40 minut, až je mazanec upečený (když píchnu špejlí do nejtlustější části, po vytažení na špejli neulpívá syrové těsto). Pokud vám mazanec či plátkované mandle hnědnou během pečení příliš rychle, na mazanec položte alobal.

Během pečení zredukujte v rendlíku rum, ve kterém jste měli namočené rozinky. Zredukujte na objem jedné lžíce. Odstavte. Přidejte lžíci másla, promíchejte, máslo se roztopí. Tímto ochuceným máslem mazanec po vytažení z trouby potřete. Mazanec dejte vychladnout na mřížku.

Skladujte ve vzduchotěsném obalu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *