Velikonoční beránek

Velikonoce by snad nemohly existovat bez krásně voňavého a čerstvě upečeného beránka na svátečním stole. Náš recept na beránka není těsto piškotové, jak většina beránků bývá, ale je z těsta třeného s vlašskými ořechy. Těsto je krásně vláčné a voňavé. Nabízím vám tedy náš rodinný recept, který jsem s maminkou pekl od malička. Vždycky jsem jí asistoval v kuchyni a tajně ujídal syrové těsto. Na pečení beránka jsem se těšil celý rok. Já jsem recept trošku upravil k obrazu svému, jak si myslím, že by byl beránek nejlepší. Tak ho vyzkoušejte. Beránka nakonec posypu jen moučkovým cukrem, ale chcete-li ho potáhnout polevou, můžete. Na oči a čumáček použijte lentilky.

Velikonoční beránek je symbolem jehněčího masa, které bylo dřív v českých končinách hojně konzumováno, jakmile skončil velikonoční půst.


Na formu o objemu 0,9 – 1,1 l

(Objem formy změříte tak, že do ní nalijete vodu, kterou pak změříte v odměrce. U kameninových forem měřte pouze objem spodní části bez víka. U forem silikonových (s víkem i bez) měřte stejně – tedy bez víka.)

  • 180 g změklého másla, nakrájet na kostky
  • 240 g cukru krupice
  • 6 vajec pokojové teploty, oddělit žloutky od bílků
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 80 g vlašských ořechů, namlít najemno
  • 90 ml vlažného mléka (nesmí být studené, jinak se máslo srazí)
  • 30 ml dobrého tmavého rumu
  • 215 g hladké mouky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • špetka soli
  • troška změklého másla a proseté mouky na vymazání a vysypání formy
  • lentilky na ozdobení
  • stuha

Máslem pečlivě vymažte formu (spodní část i víko, pokud víko má). Formu vysypejte moukou. Přebytečnou mouku z formy vyklepněte. Do střední etáže trouby vložte plech (ideálně hliníkový) a troubu předehřejte na 180°C (program s horkovzdušným pečením).

V robotu vyšlehejte změklé máslo do pěny. Pak po jednom přidávejte žloutky. Až jsou žloutky zašlehané, postupně přidávejte cukr. Dvě minuty šlehejte. Pak začněte po lžicích přidávat mléko, rum a vanilkový extrakt. Vznikne vám nadýchaná směs. Robot nechejte šlehat, mezitím si připravíme zbytek surovin.

V míse smíchejte ořechy s moukou, aby byla směs rovnoměrně promíchaná.

V další míse vyšlehejte bílky. Jakmile začnou pěnit, přidejte špetku soli a lžičku citronové šťávy. Šlehejte, až tvoří měkké špičky (na metle špičky sněhu kolabují ve směru gravitace). Přidejte lžíci krupicového cukru a šlehejte, až sníh tvoří pevné špičky (špičky sněhu na metle nekolabují a drží svůj tvar). Sníh nepřešlehejte, jinak bude hrudkovitý.

Vypněte robot. Třetinu bílků smíchejte se žloutkovou směsí. Pak směs nalijte do mísy ke zbytku sněhu. Posypejte třetinou mouky a ořechů a těsto opatrně několikrát založte stěrkou, pak přisypejte další třetinu, založte, nakonec přidejte zbytek směsi a založte. Nesmíte mouku přidat najednou, těsto by bylo tuhé a hrudkovité, na druhou stranu nesmíte těsto míchat moc dlouho, abyste ze sněhu nevyfoukli veškerý vzduch. Lepší je mít neúplně promíchanou směs, než směs homogenní a s vyfouknutým sněhem.

Těsto nalijte do formy až po okraj, přiklopte víkem (pokud forma víko má) a položte na předehřátý plech ve střední etáži trouby. Doba pečení je velice variabilní dle typu trouby a formy. Měli byste beránka péct cca 60 – 75 minut. Po 60 minutách zvedněte víko a píchněte do nejhlubší části těsta špejlí. Pokud ulpívá na špejli těsto, beránek ještě není upečený. Navíc by měl mít beránek hezky zlatou barvu. Pokud ji nemá, přiklopte a pečte dále. Mohl by se vám totiž po vyklopení rozpadnout.

Po upečení odkryjte víko a nechejte 10 minut stát. Nožem uvolněte okraje beránka od formy a opatrně vyklopte z formy na mřížku, nechejte prochladnout.

Posypejte moučkovým cukrem, dozdobte lentilkami (přilepte je k beránkovi kapkou džemu). Uvažte mu mašli a pusťte se s chutí do něj!

Poznámka: Beránka pečete na plechu, protože se může stát, že nějaké těsto z formy vyteče.  Záleží to na tom, jak velkou máte formu a jak moc jste vyfoukli sníh při zakládání mouky a ořechů do těsta. Pokud se tak stane, nic se neděje, nepanikařte a pečte beránka dál. Plech po upečení umyjete, horší by bylo, kdyby vám těsto teklo na dno trouby 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *