Pstruh po milánsku

Truite à la milanaise

Jedná se o jednoduchý recept, který zachutná každému. Když je něco „po milánsku“, vždycky se jedná o trojobal. Snažte se ale použit strouhanku z čerstvého toastového chleba, protože strouhanka sušená vám nikdy nevytvoří tak křupavou krustu jako strouhanka čerstvá. Trojobal pak má daleko lepší chuť a texturu.

K pokrmu jsem zařadil domácí tatarskou omáčku. Vůbec nechápu, že si někdo kupuje majonézu nebo tatarku, protože připravit si majonézu, a zní pak několika kroky vytvořit tatrskou omáčku, je naprosto jednoduché. Až ochutnáte svou první domácí, nebudete chápat, proč ta ve sklenici chutná tak, jak chutná a vypadá tak, jak vypadá.

Jako přílohu volte vařené brambory obalené v trošce másla s nasekanou petrželkou.


2 porce

  • 2 menší pstruzi (duhoví nebo lososovití)
    • ryby vyfiletujte, budete mít 4 filety
  • 2 vejce, rozšlehat se lžící vody
  • 150 – 200 g dobrého toastového chleba (ideálně domácího z másla)
    • odkrojit okraje, bílou střídu rozemlít v mixéru na strouhanku
  • hladká mouka na obalování
  • domácí tatarská omáčka připravená z 1 žloutku
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • přepuštěné máslo

Každý pstruží filet rozkrojte podélně napůl. Vznikne vám 8 dlouhých kousků.

Připravte si tři misky/krabičky/hluboké talíře na váš trojobal. Do jedné nasypejte mouku. Do druhé dejte vejce, osolte, opepřete a promíchejte. Do třetí nasypejte strouhanku.

Filety osolte, opepřete, obalte v mouce, přebytečnou mouku oklepněte, pak obalte ve vejci a nakonec ve strouhance. Obalené filety položte na talíř vyložený pečícím papírem.

Obalenou rybu dejte do lednice. Nechejte ji minimálně 15 minut odpočinout. Trojobal si „sedne“. Takto si můžete rybu připravit i několik hodin předem.

Rozpalte velkou pánev, dejte do ní přepuštěné máslo. Jakmile má máslo správnou teplotu (když dáte do pánve kousek strouhanky, začne se smažit), vložte do pánve filety. Pánev nepřeplňujte, ryby by se začaly dusit a nesmažily by se. Smažte na středním ohni z každé strany 3 – 4 minuty. Zlatavé filety dejte okapat na papírové utěrky.

Podávejte ihned s kouskem citronu, tatarskou omáčkou a vařenými bramborami, které jste prohodili s troškou másla a čerstvě nasekanou petrželkou.

K pokrmu podávejte tělnatá suchá bílá vína – Sauvignon blanc, Chardonnay, Sémillon, Grenache blanc nebo třeba Pinot blanc

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *