Polenta s houbami

Polenta con sugo di  funghi

Houby zase rostou! A pokud uvažujete, jak s nimi naložit, tento tradiční italský recept je tou pravou volbou. Italové jsou velicí lovci a sběrači, a tak není divu, že houby jedí ve velkém. Pokud čerstvé lesní houby mít nebudete, nevěšte hlavu, použijte vaše sušené. Anebo směs kupovaných hub (žampiony, hlíva atd. + přidejte vaše sušené).

Sušené houby musíte před použitím na 20 minut namočit do trochy horké vody. Nasají ji do sebe a zvětší objem.

Polenta se v Itálii tradičně podává na velikém dřevěném podnose, udělá se z ní kulatý „koláč“, do jehož středu se dá náplň, v našem případě houbové sugo. Podnos se dá doprostřed stolu, kolem něj si sedne celá rodina a každý si nabere z podnosu svou porci. Italové si potrpí na teplo rodinného krbu, tak si je dejme ze vzor.


2 porce

  • 2 hrsti čerstvých hub, nakrájet na kusy
    • nebo hrst sušených, viz úvod
    • nebo směs čerstvých a sušených
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti, nakrájet na plátky
  • 1/2 bílé cibule, nakrájet na proužky
  • menší hrst pancetty, nakrájet na proužky „lardons“
  • střik suchého bílého vína
  • 100 ml světlého vývaru (zeleninový, kuřecí, telecí nebo hovězí bujón)
  • 1 malá lžička rajčatového koncentrátu (concentrato di pomodoro)
  • větvička tymiánu, lístky otrhat
  • 3 větvičky hladkolisté petržele, nasekat nahrubo
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • parmezán

Polenta

  • 400 g kukuřičné instantní polenty
  • 150 ml vody
  • 1 velká lžíce másla
  • hrst parmezánu
  • čerstvě mletý černý pepř, sůl

Do větší horké pánve dejte olivový olej, přidejte cibulku, nechejte na mírném ohni zesklovatět, pak přidejte česnek a chilli. Minutu smažte bez zhnědnutí, přidejte čerstvé houby a 2 minuty na mírném ohni smažte. Pak zastříkněte vínem, odpařte alkohol, přidejte pancettu, lístky tymiánu, nakrájenou petrželku a sušené houby (pokud používáte) s jejich vodou, ve které se namáčely. Promíchejte. Ve vývaru rozmíchejte koncentrát a přidejte do omáčky. Přidejte rajčata, ochuťte solí a pepřem a 5 minut na mírném ohni pomalu vařte.

Mezitím připravíme polentu. Do hrnce dejte vodu, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Jakmile začne voda vřít, odstavte, za stálého míchání metlou přisypejte polentu. Pořádně rozmíchejte, abyste se zbavili hrudek. Dejte zpět na sporák na střední oheň a cca 1 – 2 minuty vařte a stále míchejte. Jakmile dosáhnete požadované konzistence (velmi hustá bramborová kaše), odstavte, přidejte máslo, sýr a promíchejte. Neúplně přikryjte poklicí.

Mezitím se vám zredukovala omáčka na plotně, měla by hezky krýt lžíci. Polentu promíchejte, dejte na talíř/podnos/desku, rozetřete vařečkou do tvaru koláče (vyšší okraje, nižší střed) a do středu nalijte vaši omáčku. Zasypejte parmezánem, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *