Pohankový koláč

Torta di grano saraceno

Pohanka se neřadí mezi obilniny, je to velmi ceněná náhrada obilovin. Její nažky se buď se slupkami, anebo bez zpracovávají mnoha způsoby, jeden z nich je pohanková mouka. Pohanka má svou specifickou chuť a vůni, která je nezaměnitelná.

Tento koláč je populární na severu Itálie v regionu Trentino – AltoAdige (Vall di Sole) a v severní Lombardii (Valtellina), kde se pohanka hojně pěstuje. Koláč je jednoduchý, po upečení se rozkrojí napůl a potře pikantní rybízovou marmeládou. Zaprašte ho moučkovým cukrem a podávejte k čaji o páté, vaše podzimní odpoledne už nebudou nikdy stejná.


Koláč o průměru 27 cm (pokud chcete 23 cm koláč, recept rozpočítejte z dávky 4 vajec)

  • 300 g změklého másla
  • 20 g hladké mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 230 g hladké pohankové mouky (celozrnné nebo loupané)
  • 160 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí
  • 6 vajec, pokojové teploty
  • špetka soli
  • marmeláda z červeného rybízu
  • moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180°C.

Dno formy vyložte pečícím papírem. Formu vymažte máslem a vysypejte hladkou moukou. Přebytek mouky z formy vyklepněte.

V míse vyšlehejte změklé máslo do pěny. Dejte stranou.

V druhé míse smíchejte mouky a mandle, promíchejte, aby byla sypká směs homogenní.

Ve třetí míse (ideálně v robotu) vyšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli do dvojnásobného objemu, směs bude vzdušná a bude tvořit mašli (když z metly padá směs zpět do mísy, na hladině tvoří mašličky, které s ní splývají).

Dvě až tři velké lžíce vaječné směsi smíchejte se změklým máslem.

Do zbytku vyšlehaných vajec prosejte třetinu sypké směsi, opatrně stěrkou založte/zabalte, abyste směs co nejméně vyfoukli. Pak přidejte další třetinu, zabalte, pak poslední třetinu a změklé máslo. Těsto je lepší mít neúplně dokonale promíchané než dokonale homogenní, ale vyfouknuté.

Těsto nalijte do připravené formy, nahrňte ho trošičku k okrajům, aby v troubě koláč rovnoměrně vyskočil. Dejte do střední etáže trouby a pečte dozlatova cca 40 minut. Těsto je upečené, když se po celém obvodu vytvoří mezi koláčem a formou malá mezírka a na špejli zapíchnuté do středu koláče po vytažení neulpívá syrové těsto.

Vyjměte z trouby, nechejte 10 minut stát, pak vyklopte na mřížku a nechejte vychladnout.

Rybízovou marmeládu propasírujte přes sítko. Korpus rozřízněte napůl, spodní polovinu potřete marmeládou a horní půlku přiklopte. Pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.

Poznámka: Pokud použijete celozrnnou pohankovou mouku, koláč bude mít tmavší barvu a ještě výraznější chuť. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *