Námořnické mušle

Moules marinière

Jednoduchý recept, který pravděpodobně vymysleli námořníci. Je tak jednoduchý, že jednodušší už snad být ani nemůže. Italové mají podobný recept, který se jmenuje impepata di cozze. Jídlo je hotové za pár minut. Servírujte s dobrým chlebem, který pak budete namáčet do omáčky z vína, a s dobrým suchým vínem. V jednoduchosti je krása.


2 porce

  • 4 hrsti očištěných mušlí (slávek), jak očistit a připravit mušle naleznete zde
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 malá šalotka, nasekat najemno
  • 1/2 bobkového listu
  • 1 větvička tymiánu
  • 2 větvičky hladkolisté petržele
  • 1 větvička hladkolisté petržele, nasekat najemno

Do hrnce dejte víno, šalotku, bobek, tymián a 2 větvičky petržele. Přiveďte k varu, odpařte alkohol a minutu mírně vařte.

Do hrnce přidejte mušle, přiklopte pevně poklici a na prudším ohni vařte. Sem tam s hrncem zaštěrkejte nahoru a dolů (palci pevně přidržte poklici). Potřebujete, aby se mušle vařily rovnoměrně.

Pára v hrnci začne kontrahovat maso v mušlích a slávky se začnou během 2 - 3 minut otevírat.

Jakmile se otevřou, jsou uvařené. Odstavte. Slávky nepřevařte, byly by tuhé a gumové.

Vyhoďte mušle, které se případně neotevřely.

Mušle dejte do talířů. Opatrně naberte sběračkou šťávu z hrnce tak, aby vám případné zbytky písku z mušlí zůstaly na dně hrnce.

Šťávou přelijte mušle, zasypejte petrželkou a podávejte.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *