Mikulášský čert

Když jsem byl malý, vždycky ve mně čert s Mikulášem budili respekt. Mí rodiče nikdy nezaháleli a pozvali k nám ty nejvíce strašidelné čerty v celém okolí. A tak jsem si vždycky připravil básničky a písničky, aby mě nestrčili do pytle a neodnesli do pekla. Co by beze mě rodiče dělali, kdybych se smažil v pekle!

Dnes musím přiznat, že bych se smažil právem, protože jsem někdy byl pořádné „zlobidlo„. Naštěstí mi vždycky čert, Mikuláš a anděl mé prohřešky odpustili a já mohl zůstat v teple domova. Na Mikuláše mi vždycky moje babička pekla kynutého čerta. Jedná se o naši rodinnou tradici, když byla babička dítě, její otec Vladimír, který byl povoláním pekař, jí vždycky pekl čertíka. Ona ho pak pekla svým dětem a později i nám – vnoučatům. A protože já už jsem velký a babička mi čerta nepeče, tak si ho peču sám, abych nostalgicky rodinnou tradici zachoval. Tak udělejte radost svým dětem a blízkým a upečte jim čerta též!


1 velký čert

  • 600 g hladké mouky + něco málo na podsypaní
  • 200 ml vlažného mléka
  • 16 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • velká špetka soli
  • strouhaná kůra z 1 bio citronu
  • 120 g studeného másla, nakrájet na kousky
  • 30 g řepkového nebo slunečnicového oleje
  • mák na posypání
  • pár hrozinek, namočit na 30 min do horké vody, pak scedit
  • bílek na slepení částí těla

Vaječný glaze

  • 1 vejce + 1 lžička vody, promíchat

Droždí rozdrobte do mísy, přilijte trochu mléka a droždí v něm rozmíchejte. Přilijte zbytek mléka, přidejte žloutky, vejce, olej a cukr, promíchejte, aby se cukr rozpustil, přisypejte mouku, citronovou kůru, přidejte velkou špetku soli a promíchejte. Nechejte minutu stát. Mouka do sebe nasaje tekutiny.

1) Ruční zpracování
Těsto vyklopte na vál a hněťte cca minutu. Pak na vále rozbijte/rozklepejte kousky másla koncovou částí válečku na válení těst. Máslo tak rozbijete, bude poddajné a lehce ho zapracujete do těsta, aniž by muselo mít pokojovou teplotu. Poté, co jste máslo naklepali, začněte ho po kouscích zapracovávat do těsta. Nebojte, ze začátku bude těsto velmi lepit, ale nakonec máslo vstřebá. Vznikne vám hladké, vláčné, elastické těsto, nebude při napnutí praskat. Těsto může trošinku lepit, v tom případě přidejte trošku hladké mouky. Nechejte minutu stát, ještě jednou krátce prohněťte a dejte kynout do čisté mísy, přikryjte potravinovou fólií a mísu nechejte stát v teple (22 °C).

2) Zpracování robotem
Když do sebe mouka nasaje tekutiny začněte robotem těsto hníst na vyšší rychlost. Po minutě hnětení začněte přidávat kousky rozklepaného másla (viz odstavec Ruční zpracování). Vznikne vláčné, elastické, hladké těsto, které nelepí. Pokud stále lepí, přisypejte trošku mouky. Zastavte robot. Setřete těsto špachtlí od okrajů mísy a ještě pět minut na pomalou rychlost hněťte. Těsto vyklopte na vál, krátce rukama prohněťte a pak z něj na vále vytvarujte bochánek, dejte kynout do čisté mísy, přikryjte ji potravinovou fólií a dejte ji na místo, kde je 22°C.

Těsto nechejte hodinu kynout, pak ho vyklopte z mísy, krátce prohněťte a dejte zpět do mísy. Přikryjte mísu fólií a nechejte kynout další hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Bude krásně vonět. Vyklopte ho z mísy na vál, vybušte pěstmi z těsta veškerý vzduch a rozdělte ho na následující části:

  • 320 g – hlava
  • 4 x 50 g – ruce
  • 4 x 50 g – nohy
  • zbytek – tělo

Vznikne vám 10 dílů těsta.

Hlavu přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Horní část nastřihněte, vzniknou vám dva rohy.

Rohy uprostřed nastřihněte. Spleťte je do krátkého copánku. Hlavu máte hotovou. Dále zformujte tělo. Přilepte ho k hlavě pomocí vaječného bílku.

Dále vytvořte ruce tak, že dvě kuličky těsta vyválíte do válečku a spletete dohromady v cop. Opět je přilepte k tělu bílkem. Stejně vytvořte a přilepte nohy.

Nechejte 20 minut kynout. Pak dvakrát potřete vaječným glazem. Do těsta lehce přimáčkněte hrozinky jako oči, pusu a knoflíky. Pokud chcete, můžete rohy, ruce a nohy posypat mákem.

Dejte péci do prostřední etáže trouby předehřáté na 180°C. Pokud vám čertík příliš rychle zhnědne, přikryjte ho alobalem a pečte dál. Těsto je upečené tehdy, když do něj píchnete špejlí, a po vytažení na ní neulpívá těsto (cca 30 – 40 minut).

Čerta nechejte prochladnout na mřížce, kolem krku mu uvažte pentli a darujte ho svým blízkým. A jak se čert jí? Nejlepší je, když si kousek ulomíte a natřete ho troškou vynikajícího másla!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *