Petto di pollo alla milanese
Kuřecí prso po milánsku není nic jiného než prso v trojobalu. Původní recept se připravuje z telecí kotlety, ale kuřecí tak připravují taky. Je mnoho dohadů, jestli do strouhanky patří troška strouhaného parmezánu nebo ne, já parmezán dávám určitě, trojobal chutná lépe. V Miláně tento recept vznikl a přes Vídeň, kde se z něj stal Wienerschnitzel, se dostal až do naší české kuchyně. Řízek podávejte posypaný hrubozrnnou solí a s kusem citronu, kterým pak řízek zakápnete.
Jako přílohu jsem vybral malé papričky, které jsou v Itálii dost oblíbené a často se podávají jako příloha nebo jednohubka k aperitivu. Osmaží se na pánvi nebo opečou na grilu, zasypou hrubozrnnou solí a protože jsou malinké, baští se i semínky.
Cimrmanologové tvrdí, že milánský řízek do císařské kuchyně přinesl právě polní maršálek Josef Václav Radecký z Radče, když vedl císařská vojska v severní Itálii, ten však z ekonomických důvodů řízek obaloval jen ve strouhance a sýr vynechal.
2 porce
- 2 větší nebo 4 menší kuřecí prsa
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- 1 vejce
- hladká mouka
- 3 lžíce strouhanky na obalování
- ideálně ze chlebů středomořského typu (má lepší texturu než z českého pečiva)
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- 400 - 500 g malých sladkých papriček nebo velké papriky (dužinu nakrájet na proužky)
- olivový olej
- 1 lžíce másla
- hrubozrnná sůl
- olivový olej
Prsa dejte mezi dva listy potravinové folie a jemně je rozklepejte válečkem na těsto tak, aby měla po celé ploše stejnou tloušťku (1 - 1,5 cm). Pak je osolte, opepřete.
Připravte si tři mísy/talíře. V jedné mějte mouku, ve druhé strouhanku smíchanou se sýrem a ve třetí rozšlehejte vejce se lžičkou vody, špetkou soli a pepře.
Prsa obalte v mouce, přebytek mouky z prsou oklepněte, pak je obalte ve vajíčku a nakonec v sýrové strouhance. Dejte na talíř vyložený pečícím papírem. Dejte stranou min. na 15 minut, trojobal si "sedne". Takto připravená prsa můžete mít několik hodin předem připravená v lednici.
Rozehřejte větší pánev, dejte do ní oliový olej a vhoďte do něj papriky (měly by být v jedné vrstvě). Na středním ohni je smažte cca 6 - 8 minut, sem tam je prohoďte, aby rovnoměrně zlátly ze všech stran. Papriky jsou hotové, jakmile jsou měkké a hezky dohněda zkaramelizované ze všech stran.
Mezitím, co se papriky smaží, si rozehřejte pánev, ve které budete smažit prsa. Dejte do ní olivový olej a máslo, jakmile máslo přestane pěnit, dejte do pánve prsa a smažte je na středním ohni z každé strany cca 2 - 3 minuty, až je trojobal z obou stran hezky zlatavý a prsa jsou well done. Prsa nevysušte, není nic horšího než vysušené kuřecí prso. Prsa jsou hotová tehdy, když do nich zatlačíte prstem a začnou být pružná (a ne měkká). Dejte je bokem na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Na talíř naservírujte papriky, prsa, obojí zasypejte hrubozrnnou solí, přidejte kousek citronu a podávejte.