Quenelles de poulet à l'estragon
Tyto jemné a na jazyku se rozplývající knedlíčky z kuřecích prsou můžete podávat jako předkrm anebo se zeleným salátem jako lehký hlavní chod. Knedlíčky si můžete připravit dopředu, stejně tak i omáčku. Celé jídlo pak jen stačí před podáváním ohřát a zkompletovat. Estragon použijte francouzský , má takovou jemně anýzovou chuť, ruský estragon je nasládlejší, nevoní anýzem a francouzským jídlům nedodá správné aroma.
4 porce (hlavní chod)
Knedlíčky
- kuřecí quenelles z 500 gramů kuřecích prsou, odříznout šlachy, tuk a blány
Velouté à l'estragon
- 500 ml světlého kuřecího vývaru
- 30 g hladké mouky
- 30 g másla (+ něco navíc)
- sůl, čerstvě mletý bílý pepř
- 4 větvičky estragonu, lístky nasekat nadrobno (nebo 2 lžičky sušeného)
- 200 ml suchého bílého vína
- 1/2 šalotky, nasekat nadrobno
Quenelles si připravte dle základního receptu. Klidně i den předem.
Do rendlíku dejte víno, přiveďte k prudkému varu, vhoďte nasekané lístky ze 3 větviček estragonu a zredukujte na cca 2 lžíce tekutiny. Dostanete silnou esenci z vína, šalotky a bylinek.
Mezitím si v troubě (150°C) ohřejte vaše quenelles. Mějte je přikryté máslem pomazaným pečícím papírem.
Z 50 g mouky a stejného množství másla (jíška musí mít kašovitou konzistenci, pokud ne, přidejte máslo) připravte velouté dle návodu. Jakmile je velouté připraveno, sceďte do něj vaši esenci z estragonu a lžící z bylinek v cedníku vymačkejte veškeré zbytky esence. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, zamíchejte lžíci másla a nasekané lístky z jedné větvičky estragonu. Quenelles rozmístěte na talíře, zalijte omáčkou a podávejte.
Dobrý den,moc se mi líbí Vaše recepty a ráda bych vyzkoušela kuřecí nudličky s estragonem....jen bych se chtěla zeptat jaká příloha se nejvíc hodí?
Dobrý den, to jsem rád, že se líbí! 🙂 Pokrm je velice sytý, budete překvapena, já bych k němu jako přílohu volil jen lehký míchaný zelený salát. Pokud ale budete chtít přece jen připojit nějakou přílohu, zkuste třeba vařenou brokolici, zelený hrášek dušený na másle nebo malou porci rýže.
PS: Nepodceňte chlazení na ledu při výrobě fáše! 🙂
Hodně zdaru, Dr. Cook. 🙂