Risotto di zucca con amaretti
Dýňové risotto je v Itálii velmi populární. Dýně jsou hojně pěstovány na zahrádkách hospodyněk, protože se řadí mezi nenáročnou zeleninu a mají všestranné využití podobně jako třeba cuketa.
Nerozluční kamarádi dýně jsou rozmarýn a šalvěj, dále pak taky mandlové sušenky Amaretti. Můžete si je buď koupit, anebo připravit dle mého receptu, je to hračka. Risotto můžete samozřejmě připravit i bez sušenek, bude chutnat skvěle tak či onak.
Pro přípravu risotta použijte dýni muškátovou nebo máslovou, já preferuji dýni muškátovou, která má krásné oříškové aroma. Pamatujte, že dýni musíte vždycky pořádně uvařit doměkka! Nedovařená dýně je to nejhroší, co s ní můžete udělat.
Pokrm podávejte s aromatickými a polosladkými bílými víny jako jsou třeba alsaský Tramín červený (Gewürztraminer) nebo alsaský Muškát (Muscat).
2 porce
- 1 risotto bianco, recept zde
- do základu použijte
- 1 cibule, nasekat najemno
- 1 řapík celeru, nakrájet na kostičky
- masový nebo zeleninový vývar (vroucí)
- olivový olej, máslo
- 2 stroužky česneku
- nasekat najemno
- chilli paprika, množství dle síly papriky
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 amarettové sušenky
- 300 g očištěné a oloupané dýně (muškátové, máslové)
- nakrájet na kostičky
- parmezán
Nejpve si připravíme dýňové pyré. Rozheřejte menší hrnec, dejte do něj olivový olej, přidejte česnek a chilli a smažte na mírném ohni cca minutu bez zhnědnutí.
Přidejte pár lístků rozmarýnu a dýni. Promíchejte. Zalijte několika sběračkami vývaru, přiveďte k varu, osolte, opepřete, přikryjte poklicí a na středním ohni duste cca 20 - 30 minut do změknutí.
Občas dýni promíchejte, aby se vám nepřichytila ke dnu. Pokud se vývar z hrnce odpařil, trošku ho přidejte. Dýně je hotová, když se při míchání rozpadá na pyré.
V dalším hrnci připravte risotto dle základního receptu na risotto bianco. Do základu použijte směs oleje a másla. Jakmile rýži zastříknete vínem a odpaříte alkohol, přidejte vaše dýňové pyré.
Risotto vařte na středním ohni za stálého míchání dřevěnou vařečkou nebo gumovou stěrkou, po sběračkách postupně přilívejte vroucí vývar. Jakmile rýže dávku vývaru vstřebá, přilijte další sběračku.
Jakmile je rýže al dente, hrnec odstavte. Přidejte do risotta lžíci másla, velkou hrst strouhaného parmezánu, pár lístků rozmarýnu a dochuťte solí a pepřem. Hrnec přikryjte poklicí a risotto nechejte 5 minut odpočívat.
Pak ještě jednou promíchejte a zkontrolujte dochucení.
Risotto rozdělte do talířů, zakápněte olivovým olejem, posypejte parmezánem, posypejte několika lístky rozmarýnu a navrch rozdrobte amarettovou sušenku.
Buon appetito!