Lotrinský slaný koláč

Quiche lorraine

Quiche je slaný koláč, který v menší porci poslouží jako skvělý předkrm (můžete připravit i malé koláčky) nebo ve větší porci, následován lehkým salátem v zápětí, poslouží jako vynikající hlavní chod.

Lotrinsko (Lorraine) je region proslavený nejen svými vynikajícími švestkami, třešněmi, mirabelkami a jejich pálenkami, ale i vynikajícím vepřovým. Není tedy divu, že ve slaném lotrinském koláči dominuje vepřová slanina. V pravém lotrinském koláči není sýr, jen smetana (mléko), vejce a slanina. Se sýrem je koláč přece jen bohatější o další vrstvu chuti, takže volbu nechám na vás. Pokud užijete sýr, použijte sýr švýcarského typu (Gruyère, Emmentaler a jiné).

Pokud použijete uzenou nebo solenou slaninu, 10 minut ji blanšírujte v jemně vroucí vodě,  blanšírováním z ní odstraníte přebytečnou uzenou nebo slanou chuť (koláč by mohl být přesolený).

S koláčem podávejte tělnaté bílé víno – třeba Pouilly – Fumé (v případě užití uzené slaniny), Sauvignon blanc nebo třeba Pinot gris/blanc.


4 – 8 porcí, dle menu

  • předpečený slaný koláčový korpus, o průměru 24 cm
  • 120 g vepřového boku, nakrájet na proužky
    • nebo uzené/solené slaniny, zblanšírujte
  • 250 ml smetany (33 % tuku a více) nebo crème fraîche
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 žloužky
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • špetka čestvě strouhaného muškátového oříšku
  • máslo

Koláčový korpus předpečte dle návodu. Troubu ztlumte na 190°C.

Do horké pánve dejte trošku oleje a dozlatova na něm orestujte slaninu/bok. Restujte na prudším ohni, abyste slaninu nevysušili. Slaninu/bok dejte okapat na papírové utěrky.

V míse smíchejte smetanu, mléko, vejce a žloutky. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Na dno korpusu rozložte slaninu/bok.

Koláč zalijte směsí tak, aby sahala 5 mm pod okraj korpusu.

Na povrch koláče dejte kousíčky másla a dejte do horní třetiny trouby péct na 30 – 40 minut.

Koláč krásně vyskočí a povrch dozlatova zgratinuje.

Pokud pečete s ráfkem, dejte ho pryč 10 minut před koncem pečení, aby mohly boky koláče zezlátnout.

Koláč je hotový, když do středu píchnete nožíkem, po vytažení na něm neulpívá syrové těsto.

Koláč vytáhněte z trouby, nechejte 2 minuty stát, sejměte obrubu u forem s vyjímatelným dnem a koláč přemístěte na servírovací talíř. Před podáváním ještě nechejte 2 – 3 minuty odpočívat, aby si koláč „sedl“.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *