Pickles maison - choux-fleurs, carottes, champignons
Tato jednoduchá zelenina v octovém nálevu může skvěle doprovodit grilovaná masa, vařená masa nebo vaše teriny a paté. Recept je velmi jednoduchý a v lednici vám zelenina v octu vydrží i 2 týdny. Pokud chcete, můžete zeleninu zavařit do sterilovaných sklenic, většinou ale zmizí rychleji, než by člověk řekl "švec".
Květák a hříbky jsem dal do láku s nakrájenou řepou, která jim dodá krásnou barvu a prostoupí zeleninu skrz na skrz.
Můžete zvolit i jinou zeleninu, skvělý bude bulvový celer, cuketa, lilek nebo třeba papriky.
Nakládaná karotka
- 3 - 4 větší mrkve, oškrábat slupku škrabkou
- nakrájet na cca 0,6 mm hranolky (bâtonnet)
- odkrojené zbytky mrkve použijte do pyré, polévky, do vývaru nebo do omáček
- 750 ml jablečného octu
- 30 g cukru krupice
- 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
- 5 g kuliček černého pepře
- 2 g kari koření (1/2 lžičky) nebo špetka šafránových blizen
- 1 bobkový list
- větvička oregana a větvička tymiánu
- 2 stroužky česneku, rozbít dlaní
Mrkve zblanšírujte 30 - 40 sekund ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou. Pak karotku osvěžte v ledové vodě, sceďte a nechejte okapat. Mrkev dejte do uzavíratelné krabičky nebo uzavíratelné sklenice (pokud chcete zeleninu sterilovat).
Všechny suroviny na lák dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na mrkev v krabičce, nechejte vychladnout, přikryjte víčkem a dejte do lednice.
Podávejte až za několik dnů, až ocet prostoupí celou dužinu mrkve.
Nakládané hříbky
- 500 g hříbků (malé žampionky, enoki, šiitake, shimeji)
- proprat ve vodě, nechat okapat, příp. nakrájet na kousky
- 750 ml jablečného octu
- 30 g cukru krupice
- 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
- 5 g kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- větvička oregana a větvička tymiánu
- 2 stroužky česneku, rozbít dlaní
- 1 červená řepa, oloupat, nakrájet na kostičky
Všechny suroviny na lák (vyjma řepy) dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na houby a řepu v krabičce a nechejte vychladnout. Houby zmenší svůj objem, pustí buněčnou šťávu a nasají do sebe lák.
Po vychladnutí krabičku přikryjte víčkem a dejte do lednice. Podávejte až za několik dnů.
Nakládaný květák
- 1 květák
- rozebrat na jednotlivé růžičky
- 750 ml jablečného octu
- 30 g cukru krupice
- 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
- 5 g kuliček černého pepře
- 1 bobkový list
- větvička oregana a větvička tymiánu
- 2 stroužky česneku, rozbít dlaní
- 1 červená řepa, oloupat, nakrájet na kostičky
Všechny suroviny na lák (vyjma řepy) dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na růžice květáku a řepu v krabičce a nechejte vychladnout.
Po vychladnutí krabičku přikryjte víčkem a dejte do lednice. Podávejte až za několik dnů.