Domácí pickles - květák, karotka, hříbky

Pickles maison - choux-fleurs, carottes, champignons

Tato jednoduchá zelenina v octovém nálevu může skvěle doprovodit grilovaná masa, vařená masa nebo vaše teriny a paté. Recept je velmi jednoduchý a v lednici vám zelenina v octu vydrží i 2 týdny. Pokud chcete, můžete zeleninu zavařit do sterilovaných sklenic, většinou ale zmizí rychleji, než by člověk řekl "švec".

Květák a hříbky jsem dal do láku s nakrájenou řepou, která jim dodá krásnou barvu a prostoupí zeleninu skrz na skrz.

Můžete zvolit i jinou zeleninu, skvělý bude bulvový celer, cuketa, lilek nebo třeba papriky.


Nakládaná karotka

  • 3 - 4 větší mrkve, oškrábat slupku škrabkou
    • nakrájet na cca 0,6 mm hranolky (bâtonnet)
    • odkrojené zbytky mrkve použijte do pyré, polévky, do vývaru nebo do omáček
  • 750 ml jablečného octu
  • 30 g cukru krupice
  • 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
  • 5 g kuliček černého pepře
  • 2 g kari koření (1/2 lžičky) nebo špetka šafránových blizen
  • 1 bobkový list
  • větvička oregana a větvička tymiánu
  • 2 stroužky česneku, rozbít dlaní

Mrkve zblanšírujte 30 - 40 sekund ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou. Pak karotku osvěžte v ledové vodě, sceďte a nechejte okapat. Mrkev dejte do uzavíratelné krabičky nebo uzavíratelné sklenice (pokud chcete zeleninu sterilovat).

Všechny suroviny na lák dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na mrkev v krabičce, nechejte vychladnout, přikryjte víčkem a dejte do lednice.

Podávejte až za několik dnů, až ocet prostoupí celou dužinu mrkve.


Nakládané hříbky

  • 500 g hříbků (malé žampionky, enoki, šiitake, shimeji)
    • proprat ve vodě, nechat okapat, příp. nakrájet na kousky
  • 750 ml jablečného octu
  • 30 g cukru krupice
  • 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
  • 5 g kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • větvička oregana a větvička tymiánu
  • 2 stroužky česneku, rozbít dlaní
  • 1 červená řepa, oloupat, nakrájet na kostičky

Všechny suroviny na lák (vyjma řepy) dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na houby a řepu v krabičce a nechejte vychladnout. Houby zmenší svůj objem, pustí buněčnou šťávu a nasají do sebe lák.

Po vychladnutí krabičku přikryjte víčkem a dejte do lednice. Podávejte až za několik dnů.


Nakládaný květák

  • 1 květák
    • rozebrat na jednotlivé růžičky
  • 750 ml jablečného octu
  • 30 g cukru krupice
  • 5 g hořčičných semínek (1/2 lžičky)
  • 5 g kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • větvička oregana a větvička tymiánu
  • 2 stroužky česneku, rozbít dlaní
  • 1 červená řepa, oloupat, nakrájet na kostičky

Všechny suroviny na lák (vyjma řepy) dejte do rendlíku, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a 5 minut mírně vařte. Rendlík odstavte a nalijte na růžice květáku a řepu v krabičce a nechejte vychladnout.

Po vychladnutí krabičku přikryjte víčkem a dejte do lednice. Podávejte až za několik dnů.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *