Bucatini all'amatriciana
Kdo by neznal město Amatrice ležící kousek od Říma v severním Laziu. Je známé pro své slavné bucatini (duté spaghetti) s chilli rajčatovou omáčkou nebo také bohužel pro nedávné veliké zemětřesení, které v roce 2016 město zcela zničilo a mnoho lidí při něm zahynulo. Mnoho restauratérů se tehdy po celém světě zavázalo prodávat těstoviny amatriciana ve svých restauracích a část z peněz za pokrm poslat do Itálie na rekonstrukci města nebo pozůstalým obětí zemětřesení.
Každý, kdo projede tímto městečkem, musí ochutnat jeho věhlasné těstoviny a na jejich počest se ve městě každý rok koncem srpna koná i několikadenní slavnost.
V receptu byste měli použít guanciale, které bez problémů zakoupíte v italských delikatesách - jedná se o "slaninu", která je ze soleného vepřového líčka. Pokud guanciale neseženete, můžete ho nahradit dobrou pancettou. Ze sýrů volte spíš pecorino, které do pokrmu dle tradic patří. Mimochodem pecorino z oblasti Amatrice je prý jedno z nejlepších!
K jídlu podávejte dobré červené víno - Chianti, Montalcino nebo třeba Vino Nobile di Montepulciano.
2 porce
- 160 g sušených bucatini
- 60 g guanciale nebo pancetty
- nakrájet na proužky (= "lardons")
- 1/2 plechovky (200 g) loupaných rajčat
- vidličkou rozmačkat na malé kousky
- 1 malá žlutá cibule, nakrájet najemno
- 1 chilli paprika, množství dle chuti
- střik suchého bílého vína
- extra panenský olivový olej
- sůl, čerstvě mletý pepř
- pecorino
Rozpalte středně velkou pánev, dejte do ní olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a na mírném ohni restujte, až zesklovatí.
Pak přidejte chilli a guanciale a cca dvě minuty restujte, slanina by neměla zhnědnout, jen trošku pustit tuk.
Pak zastříkněte vínem, zesilte oheň a zredukujte víno na jednu třetinu, tím odpaříte alkohol a snížíte kyselost omáčky.
Pak do pánve přidejte rozmačkaná rajčata, promíchejte a na středním ohni cca 20 minut vařte (nepřikryté), až se všechny chuťe v omáčce propojí a omáčka se zredukuje - na povrchu omáčky začne plavat tuk.
Dochuťte solí (pozor guanciale/pancetta jsou slané), pepřem a odstavte.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji (10 g/1 l vody) a uvařte v ní těstoviny, až jsou al-dente.
Omáčku přiveďte zpět k varu, přidejte do ní těstoviny, trošku vody z těstovin, promíchejte a necelou minutu na středním plameni těstoviny v omáčce provařte, nasají do sebe její chuť, omáčka ještě trošku zhoustne.
Odstavte, zkontrolujte dochucení, zakápněte olivový olejem, zasypejte pecorinem, promíchejte, rozdělte na talíře a ihned servírujte!
Buon appetito!
Překvapilo mě, že neuvádíte žádný česnek, podle mě tam patří.
Jinak dík za web, velmi pěkně zpracované recepty.
Dobrý den, díky za dotaz, koukal jsem pro jistotu do několika kuchařek a v původním receptu opravdu česnek není. Asi by úplně nevadilo, když ho tam přidáte, ale znáte Italy, stalo by se to předmětem vášnivé diskuze! 😀 Jsem rád, že se web líbí!
Ať se daří v kuchyni!
Dr.Cook 🙂