Bucatini all'amatriciana

Bucatini all'amatriciana

Kdo by neznal město Amatrice ležící kousek od Říma v severním Laziu. Je známé pro své slavné bucatini (duté spaghetti) s chilli rajčatovou omáčkou nebo také bohužel pro nedávné veliké zemětřesení, které v roce 2016 město zcela zničilo a mnoho lidí při něm zahynulo. Mnoho restauratérů se tehdy po celém světě zavázalo prodávat těstoviny amatriciana ve svých restauracích a část z peněz za pokrm poslat do Itálie na rekonstrukci města nebo pozůstalým obětí zemětřesení.

Každý, kdo projede tímto městečkem, musí ochutnat jeho věhlasné těstoviny a na jejich počest se ve městě každý rok koncem srpna koná i několikadenní slavnost.

V receptu byste měli použít guanciale, které bez problémů zakoupíte v italských delikatesách - jedná se o "slaninu", která je ze soleného vepřového líčka. Pokud guanciale neseženete, můžete ho nahradit dobrou pancettou. Ze sýrů volte spíš pecorino, které do pokrmu dle tradic patří. Mimochodem pecorino z oblasti Amatrice je prý jedno z nejlepších!

K jídlu podávejte dobré červené víno  - Chianti, Montalcino nebo třeba Vino Nobile di Montepulciano.


2 porce

  • 160 g sušených bucatini
  • 60 g guanciale nebo pancetty
    • nakrájet na proužky (= "lardons")
  • 1/2 plechovky (200 g) loupaných rajčat
    • vidličkou rozmačkat na malé kousky
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájet najemno
  • 1 chilli paprika, množství dle chuti
  • střik suchého bílého vína
  • extra panenský olivový olej
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • pecorino

Rozpalte středně velkou pánev, dejte do ní olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a na mírném ohni restujte, až zesklovatí.

Pak přidejte chilli a guanciale a cca dvě minuty restujte, slanina by neměla zhnědnout, jen trošku pustit tuk.

Pak zastříkněte vínem, zesilte oheň a zredukujte víno na jednu třetinu, tím odpaříte alkohol a snížíte kyselost omáčky.

Pak do pánve přidejte rozmačkaná rajčata, promíchejte a na středním ohni cca 20 minut vařte (nepřikryté), až se všechny chuťe v omáčce propojí a omáčka se zredukuje - na povrchu omáčky začne plavat tuk.

Dochuťte solí (pozor guanciale/pancetta jsou slané), pepřem a odstavte.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji (10 g/1 l vody) a uvařte v ní těstoviny, až jsou al-dente.

Omáčku přiveďte zpět k varu, přidejte do ní těstoviny, trošku vody z těstovin, promíchejte a necelou minutu na středním plameni těstoviny v omáčce provařte, nasají do sebe její chuť, omáčka ještě trošku zhoustne.

Odstavte, zkontrolujte dochucení, zakápněte olivový olejem, zasypejte pecorinem, promíchejte, rozdělte na talíře a ihned servírujte!

Buon appetito!

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *