Borůvková kynutá buchta

Kynuté buchty a koláče patří mezi českou klasiku. Určitě si pamatujete, když jste jezdili k babičce a u ní na stole pro vás vždycky ležel voňavý talíř plný kynutých buchet z ovoce, které zrovna dozrávalo! Já se s vámi podělím o koláčové těsto mé babičky Mařenky. Je dobré a voňavé a zaručeně vám bude chutnat. Koláče, na které se klade ovoce, se sypají posypkou (drobenkou), která do sebe vpíjí šťávy z ovoce během pečení. Abych se přiznal, nejlepší na celé buchtě bylo, když babička připravovala posypku a já mohl ujídat z mísy. Posypka je prostě nejlepší. A dělám to i dnes, sice jsem o 15 let starší a umím posypku udělat sám, ale pořád mi „strašně“ moc chutná!


2 malé plechy nebo 1 velký plech

Na těsto

  • 0,5 kostky droždí
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla, změklého
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
  • ¾ litru borůvek
  • 2 lžíce cukru krupice

Na posypku

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 150 g másla

Do mísy rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem (když dám prst do mléka, není ani horké, ani studené, nevím, že mám prst v mléce, má teplotu těla) a rozmíchejte. Přidejte žloutek a cukr. Míchejte do rozpuštění cukru. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, dále mouku a v ní zamíchanou sůl. Promíchejte a nechejte minutu stát. Zrna mouky do sebe nasají tekutiny. Pak chvíli hněťte.

Vyklopte těsto na vál a po kouscích zapracujte změklé máslo. Mělo by vám po 5 – 10 minutách hnětení vzniknout vláčné a hladké těsto, které se nelepí na vál a ruce. Pokud se lepí, přidejte trošku mouky. Nechejte minutu stát. Naposledy krátce prohněťte a dejte do mísy.

Přikryjte potravinovou folií a nechte kynout cca 45 minut. Pak těsto promíchejte, propojí se v něm chutě, které se tvoří během zrání a kynutí těsta. Dejte zpět do mísy, přikryjte a nechejte kynout 45 minut do dvojnásobné velikosti.

Pokud budete těsto hníst v robotu s hákovým nástavcem, po přidání másla hněťte 5 minut rychlejší rychlostí a pak 5 minut nejpomalejší rychlostí. Nakonec těsto lehce prohněťte rukou na vále.

Mezitím si připravte posypku. Studené máslo nakrájejte na kostičky. V hluboké míse smíchejte mouku a cukr, přidejte kostičky másla a začnete zpracovávat posypku tak, že máslo s moukou budete mnout konečky prstů, až vám vzniknou žmolky drobenky. Drobenku nepřepracujte, spojilo by se vám v jednu velkou kouli  těsta. Dejte do lednice.

Borůvky promíchejte se dvěma lžicemi cukru.

Máslem vymažte plech a předehřejte troubu na 180°C. Těsto vyklopte z mísy na pracovní desku a údery pěstí do vykynutého těsta z něj vymáčkněte všechen vzduch (antistresová terapie :D). Pak válečkem vyválejte v obdélník. Přeneste na plech a prsty roztáhněte do stran, aby těsto zaplnilo celý plech. Okraje těsta pomocí prstů udělejte trochu vyšší.

Nasypte na těsto proslazené borůvky, zasypte posypkou a nechejte 15 minut kynout.

Pak dejte do střední etáže trouby a pečte dozlatova cca 20 – 30 minut. Vytáhněte z trouby, nechejte prochladnout, koláč sypejte moučkovým cukrem a podávejte nakrájený na čtverečky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *