Celerovokarotkové pyré

Purè di sedano rapa e carote

Tohle pyré je jemné a lahodné, skvěle doprovodí pečená masa nebo ryby a je vynikající obměna naší staré, dobré, známé bramborové kaše. Není těžké ji připravit, nejlepší je, když ji přepasírujete přes pasírku, bude mít alespoň trochu nějakou strukturu. Když pasírku nemáte, rozmixujte ji v mixéru dohladka.


4 porce

  • 600 g mrkve, nakrájet nahrubo
  • 600 g řapíkatého nebo kořenového celeru, nakrájet nahrubo (kořenový na kostky)
  • 200 g brambor, oloupat, nakrájet na kostky
  • 60 g másla
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • popř. cukr

 

Zeleninu dejte vařit do osolené vody, vařte s pootevřenou poklicí cca 20 minut nebo do změknutí zeleniny. Sceďte, propasírujte přes pasírku nebo rozmixujte. Vraťte na oheň a míchejte. Odpaří se nadbytečnou vlhkost cca 3 – 5 minut, na dně kastrůlku se začne dělat tenký film. Dochuťte solí a pepřem, popř. cukrem, špetkou muškátu, zamíchejte máslo a podávejte.

Pokud budete podávat později, máslo nepřidávejte. Před podáváním zahřejte, odstavte a přidejte máslo. 

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *