Toskánské kuře

Pollo alla toscana

"V jednoduchosti je krása." - tohle přísloví si můžete reálně vyzkoušet v neuvěřitelně jednoduchém receptu, který byste si měli zařadit do svého repertoiru rychlých jídel. Je hotové během chvíle, kombinuje jednoduché ingredience, jednoduché postupy a výsledek je naprosto famózní. Můžu se přiznat, že jsem na tomto kuřeti celkem závislý, a když spěchám, volím tento recept.

Kuře můžete podávat jen tak s česnekovou bruschettou a jako předkrm dejte lehký bramborový salát. Tak šup, šup do kuchyně, kuře už na vás pípá z lednice!


2 porce

  • 2 kuřecí stehna
    • oddělit spodní stehna od horních
  • 4 stroužky česneku, neloupat, odkrojit tuhý konec
  • 1 chilli paprička, množství dle chuti
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • olivový olej
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • ciabatta
  • česnek

Maso osušte v papírových utěrkách. Do horké pánve dejte olivový olej a na středním ohni orestujte kuřecí maso. Maso v pánvi mějte pouze v jedné vrstvě. Až je maso krásně hnědé ze všech stran, ztlumte oheň na minimum, maso v pánvi osolte a opepřete.

Do každého stroužku česneku udeřte dlaní, uvolní se z něj silice a položte je na maso, ne do oleje. Dále na maso položte nakrájenou chilli papričku a větvičky rozmarýnu. Přikryjte poklicí a na velmi mírném ohni smažte 30 - 35 minut. V polovině kuře v pánvi otočte.

Mezitím si připravíme bruschetty. Ciabattu nakrájíme na krajíce a ogrilujeme na grilovací pánvi nebo na grilu. Každou stranu bruschetty potřete stroužkem česneku. Bruschetty položte na servírovací talíř.

Když je maso hotové (měkké a jde od kosti), odkryjte poklici a pánev odstavte z ohně, maso naaranžujte na bruschettky spolu s česnekem a rozmarýnem.

Pánev vraťte na prudký oheň a nalijte do pánve víno. Přiveďte k prudkému varu a stěrkou nebo špachtlí uvolněte ze dna veškerý výpek (deglazírování). Prudkým varem odpařte ze šťávy tolik vody, kolik potřebujete, aby šťáva/omáčka hezky kryla lžíci. Šťávou přelijte vaše kuře na bruschettách, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Podávejte s červeným Chianti, Merlot, Primitivo nebo bílým Sauvignon blanc.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *