Soupe à l'ail d'ours
Jaro nám už dávno zaklepalo na dveře a v mokrých hájích a oborách nám vylezly první lístky mladého medvědího česneku. Můžete si jej nasbírat sami nebo máte skvělé kamarády jako já, kteří vám ho nasbírají, anebo si česnek koupíte na trzích. Česnek se vhazuje do polévky až v poslední chvíli, aby neztratil svou svěžest, aroma a barvu.
Polévku můžete jako já propasírovat přes pasírku se sítem se středně velkými otvory nebo ji rozmixujte, podle mě má polévka přes pasírku lepší texturu.
4 - 6 porcí
- 500 g brambor, varný typ C; oloupat, nakrájet na vetší kusy
- 1 větší pórek, nakrájet na větší kousky
- 2 velké hrsti medvědího česneku, propláchnout vodou v cedníku
- 6 lžic crème fraîche
- 1 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý bílý pepř
Brambory a pórek zalijte vodou, aby byly tak tak zakryté.
Přidejte dalších 500 ml vody.
Přidejte špetku soli. Přiveďte k varu a s pootevřenou poklicí velmi mírně vařte, až brambory a pórek změknou (cca 15 - 20 minut). Zvyšte plamen a vhoďte do hrnce česnek. Přiveďte co nejrychleji zpět k varu a odstavte. Polévku propasírujte přes pasírku se sítem se středně velkými otvory anebo polévku rozmixujte. Přidejte crème fraîche, ochuťte solí a pepřem, přiveďte znovu k varu, ihned odstavte, zamíchejte do polévky máslo a podávejte se lžící crème fraîche.