Špenátový quiche

Quiche aux épinards

Slané koláče quiches (čti: kiš) jsou velmi jednoduché na přípravu a skvělé je na nich to, že si je můžete připravit předem. Před podáváním je jen naplníte a zapečete v troubě. Poslouží vám jako elegantní předkrm nebo jako lehký oběd/večeře. Studený koláč můžete zabalit do koše a vzít s sebou do parku na letní pique-nique!

Chcete-li koláč párovat s vínem, z bílých zvolte tělnatá bílá vína školená na dubových sudech - třeba Macon, Graves, z těch lehčích neškolených bude dobrý voňavý Sauvignon blanc či Chardonnay, z červených pak kořenitá vína jako jsou vína burgundská (Pinot noir).


Na 24 cm koláčovou formu či ráfek, což jsou 4 porce jako hlavní chod (+ salát) anebo 6 předkrmových porcí (+salát)

 

  • 250 g listového špenátu
  • 50 g šunky, nakrájet na kostičky
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • sůl, čerstvě mletý černý pepč
  • máslo
  • 2 vejce
    • nebo 1 vejce a 2 žloutky
  • 130 ml smetany (30 % tuku a více)
  • 100 g sýru švýcarského typu (Gruyère, Emmentaler...)

Předpečení koláčového korpusu

Připravte si slané koláčové těsto a dle návodu ho předpečte.

Špenát

Zde se postup trošku liší dle toho, jak starý špenát používáte.

Velkolistý špenát (starší)

    • Pokud má špenát opravdu velké listy, složte je podélně napůl a odtrhněte z nich stonek. List v průběhu stonku obsahuje tuhá vlákna, která do pokrmu nechcete, a tímto trikem je z listů odstraníte.
    • Stonky použijte třeba do polévky.
    • Listy zblanšírujte ve vroucí osolené vodě, pak osvěžte v ledové vodě. Sceďte a nechejte okapat.

Baby špenát

    • Pokud používáte baby špenát, listy stačí jen spařit na másle.
    • Větší hrnec postavte na střední oheň. Dejte do něj lžíci oleje a másla.
    • Jakmile máslo přestane pěnit, přidejte do hrnce špetku soli a vhoďte do hrnce špenát.
    • Začněte míchat vařečkou, dokud špenát nezavadne.
    • Jakmile špenát zavadne, vysypte ho z hrnce na papírovou utěrku a nechejte utěrku vpít přebytečnou šťávu, kterou špenát "pustí".

Spařené špenátové listy vezměte do dlaně a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu.

Pak listy nožem nasekejte na větší kousky.

Na středním ohni rozehřejte pánev. Dejte do ní lžíci másla. Jakmile máslo přestane pěnit, vhoďte do pánve nakrájenou šunku. Šunku na středním ohni zarestujte dozlatova.

Pak k šunce přidejte nakrájený špenát, mírně ho osolte, přidejte trošku muškátového oříšku (opatrně, muškátový oříšek je velmi aromatické koření) a vařečkou na střednímpřudším ohni míchejte. Ze špenátu se začne odpařovat přebytečná vlhkost, kterou chcete dostat pryč (rozmočila by dno koláče).

Špenát je správně vysušený, jakmile se začne přichytávat ke dnu pánve.

Špenát se šunkou vyklopte na talíř a dochuťte černým pepřem.

Nechejte prochladnout.

Plnění koláče

Troubu předehřejte na 190°C (horní/dolní ohřev). Plech nebo pizza kámen přemístěte do horní třetiny trouby.

Špenát rozprostřete na dno korpusu.

V misce smíchejte metlou smetanu, vejce (ev. vejce a žloutky), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Směs nalijte do koláče. Povrch zasypejte sýrem, pokapejte rozpuštěným máslem a dejte péct do horní třetiny trouby na 20 - 30 minut, až náplň hezky vyskočí a zezlátne na povrchu.

Jakmile se začne náplň od okrajů nafukovat (cca v půlce celkové doby pečení), sejměte obrubu koláče, aby hezky zezlátly jeho okraje.

Koláč je upečený, jakmile je zlatý na povrchu a když píchete nožem do středu koláče, na noži neulpívá syrové těsto.

Koláč vytáhněte z trouby, nechejte 5 minut stát, pak krájejte a podávejte.

Příprava předem

Špenát si můžete připravit předem. Dejte ho do uzavíratelné krabičky a uschovejte v lednici.

Stejně tak si můžete předpéct koláč a připravit i směs na zalití koláče (crème prise).

Před podáváním jen quiche zkompletujte a zapečte v troubě.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *