Torta sbriciolata di pesche
Když jsou broskve v sezóně, tento italský drobenkový koláč není krokem vedle. Dělám ho každý rok. V náplni je kromě ovoce i ricotta, která se tradičně přidává do dezertů v jižní Itálii. Broskve můžete použít jakékoliv (bílé, žluté), hlavně ať jsou zralé. Můžete je taky vyměnit za dobré nektarinky, meruňky či švestky.
Koláč o průměru 28 cm
- předpečený koláčový korpus o průměru 28 cm ze sladkého koláčového těsta (z 1,5 dávky těsta)
- 2 vejce, o pokojové teplotě
- žloutky oddělit od bílků
- 500 g ricotty
- 120 g cukru krupice
- 50 g změklého másla, pokojové teploty
- 4 - 6 broskví, množství dle velikosti, vypeckovat a rozkrájet na čtvrtiny
Na drobenku
- 50 g másla, studeného, nakrájet na kostičky
- 50 g cukru krupice
- 50 g hladké mouky
Do střední etáže trouby vložte plech (ideálně hliníkový) nebo desku na pečení chleba. Troubu předehřejte na 180°C. Díky sálájícímu teplu z horkého plechu bude mít váš koláč hezky propečené dno a nebude vlhké. Tomu rovněž napomáhá předpečení koláčového korpusu.
Nejprve si připravíme drobenku.
- Pokud ji budete připravovat ručně, smíchejte mouku s cukrem v míse. Pak přidejte máslo. Konečky prstů mněte máslo se směsí, až začnou vznikat žmolky. Drobenku nepřepracujte, spojila by se vám v těsto. Konečky prstů používáte proto, že jsou chladnější než vaše dlaně a máslo tak vydrží déle studené.
- Při přípravě v robotu (food processor) dejte do mísy robotu všechny suroviny a rozmixujte, až vznikne téměř homogenní sypká směs. Nepřemixujte, směs by se vám mohla začít spojovat v těsto, a to nechcete.
Hotovou drobenku dejte do mísy a uschovejte v lednici.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, až tvoří mašli (když směs naberete na metlu, stéká z metly zpět do mísy a na hladině tvoří mašle, které postupně s hladinou splývají). Pak přimíchejte ricottu a změklé máslo.
V čisté míse začněte šlehat bílky. Jakmile začnou pěnit, přidejte špetku soli a šlehejte, až tvoří měkké špičky (špičky sněhu nabrané na metlu kolabují dolů). Pak přidejte lžíci cukru a šlehejte až tvoří pevné špičky (špičky sněhu nabraného na metlu drží svůj tvar a nekolabují). Bílkový sníh opatrně zabalte/založte do žloutkového těsta.
Do předpečeného korpusu rozmistěte broskve rozzříznutou stranou nahoru. Zalijte těstem. Posypejte drobenkou.
Koláč dejte péct na předehřátý plech. Pečte cca 45 min dozlatova. Koláč je upečený, když do středu píchenete párátkem, po vytažení je párátko čisté a neulpívá na něm syrové těsto.
Koláč nechejte vychladnout, pocukrujte a podávejte s kopečkem sladké šlehačky (200 ml smetany ke šlehání vyšleháte s 1 lžící cukru krupice).