Fromage fort
Fromage fort je v doslovném překladu "silný sýr" a jak název napovídá, jedná se o sýr, který vás trošičku kopne, když si dáte první sousto. Fromage fort je skvělá metoda, jak zužitkovat zbytky sýrů, které máte v lednici. V naší lednici se tak děje velmi často, protože k dobrým vínům rád dělám sýrová prkénka, a tak se vždycky nějaké zbytky u nás najdou. Příprava je děsně jednoduchá, potřebujete jen mixér.
V každém francouzském regionu existují různé variace a receptury na tento sýr, někteří ho nechávájí zrát ve víně, pak ho mixují, jiní do něj přidávají bylinky. Zde máte základní recepturu, která je osvědčená a vynikající.
Fromage fort se podává natřený na tenkých toustech (toast Melba), plátcích dobré bagety/chleba (kanapky), na polentových chipsech nebo dokonce na waflích. Podávat se může jen tak nebo ho můžete na chvíli šoupnout pod gril, sýr se krásně rozvoní, zkaramelizuje a získá na chuti.
Fromage fort tedy podávejte jako cocktailovou jednohubku (hors d'œuvres) k aperitivu, jako amuse-bouche nebo jako přílohu k salátu místo "obyčejných" krutonů nebo dobrého chleba.
- cca 250 g různých sýrů
- tvrdé - parmezán, pecorino, Tome du Lomont...
- polotvrdé - Comté, Gruyère, Emmentaler...
- měkké - Camembert, Roquefort, Brie, kozí, ovčí sýry...
- u velmi aromatických sýrů použijte raději menší množství, přebily by výslednou chuť
- 1 stroužek česneku, nasekat najemno
- cca 75 ml suchého, bílého vína
- 2 lžíce vývaru - volitelné
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl - většinou není potřeba, sýry jsou slané dost samy o sobě
- 1 větvička tymiánu nebo rozmarýnu - volitelné
Do mixéru dejte sýry, víno, popř. vývar a sůl a rozmixujte na pastu. Pokud je směs příliš tuhá, přilijte ještě víno, směs by ale měla držet tvar, když ji naberete na lžíci. Dochuťte pepřem a promixujte. Směs rozdělte do uzavíratelných skleniček a do středu každé skleničky vložte větvičku tymiánu nebo rozmarýnu. Dodá sýru jemnou chuť navíc a jakési "je ne sais quoi". Skleničky zavřete a dejte do lednice.
Podávejte ještě týž den nebo nechejte v lednici několik dní uležet (vydrží i dva týdny).
Před podáváním ze sýru vyjměte bylinkovou větvičku.
Pokud chcete sýr zapéct, v troubě rozehřejte gril a několik minut kanapky potřené sýrem pod grilem s pootevřenými dvířky trouby zapečte.