Fromage fort

Fromage fort

Fromage fort je v doslovném překladu „silný sýr“ a jak název napovídá, jedná se o sýr, který vás trošičku kopne, když si dáte první sousto. Fromage fort je skvělá metoda, jak zužitkovat zbytky sýrů, které máte v lednici. V naší lednici se tak děje velmi často, protože k dobrým vínům rád dělám sýrová prkénka, a tak se vždycky nějaké zbytky u nás najdou. Příprava je děsně jednoduchá, potřebujete jen mixér.

V každém francouzském regionu existují různé variace a receptury na tento sýr, někteří ho nechávájí zrát ve víně, pak ho mixují, jiní do něj přidávají bylinky. Zde máte základní recepturu, která je osvědčená a vynikající.

Fromage fort se podává natřený na tenkých toustech (toast Melba), plátcích dobré bagety/chleba (kanapky), na polentových chipsech nebo dokonce na waflích. Podávat se může jen tak nebo ho můžete na chvíli šoupnout pod gril, sýr se krásně rozvoní, zkaramelizuje a získá na chuti.

Fromage fort tedy podávejte jako cocktailovou jednohubku (hors d’œuvres) k aperitivu, jako amuse-bouche nebo jako přílohu k salátu místo „obyčejných“ krutonů nebo dobrého chleba.


  • cca 250 g různých sýrů
    • tvrdé – parmezán, pecorino, Tome du Lomont
    • polotvrdé – Comté, Gruyère, Emmentaler
    • měkké – Camembert, Roquefort, Brie, kozí, ovčí sýry…
    • u velmi aromatických sýrů použijte raději menší množství, přebily by výslednou chuť
  • 1 stroužek česneku, nasekat najemno
  • cca 75 ml suchého, bílého vína
  • 2 lžíce vývaru – volitelné
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl – většinou není potřeba, sýry jsou slané dost samy o sobě
  • 1 větvička tymiánu nebo rozmarýnu – volitelné

Do mixéru dejte sýry, víno, popř. vývar a sůl a rozmixujte na pastu. Pokud je směs příliš tuhá, přilijte ještě víno, směs by ale měla držet tvar, když ji naberete na lžíci. Dochuťte pepřem a promixujte. Směs rozdělte do uzavíratelných skleniček a do středu každé skleničky vložte větvičku tymiánu nebo rozmarýnu. Dodá sýru jemnou chuť navíc a jakési „je ne sais quoi“. Skleničky zavřete a dejte do lednice.

Podávejte ještě týž den nebo nechejte v lednici několik dní uležet (vydrží i dva týdny).

Před podáváním ze sýru vyjměte bylinkovou větvičku.

Pokud chcete sýr zapéct, v troubě rozehřejte gril a několik minut kanapky potřené sýrem pod grilem s pootevřenými dvířky trouby zapečte.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *