Gratin di patate e verza (cavolo di Savoia)
Zapečená kapusta s brambory (čti: graten di patáte e vérdza) je syté jídlo ze severoitalských Alp. Pokrm navíc obsahuje sýr, který je rovněž typický pro vydatnou severskou horskou kuchyni. Tento pokrm lze zařadit do tzv. cucina bianca (bílá kuchyně), která nepoužívá v kuchyni rajčata, naopak spíš užívá brambory, smetanu, máslo a sýr - všechny produkty, které lze nalézt v horách. Krávy se pasou na zelených pastvinách a produkují excelentní mléko, ze kterého se tyto produkty vyrábí.
Toto jednoduché, avšak syté jídlo, také trošku vychází z italského umění "arrangiarsi", tedy vyžít z toho, co mám, co ulovím, co najdu. Pokrm je velmi ekonomický, používá suroviny, které měli lidé žijící v horách vždycky po ruce a i v dobách nouze jim jídlo poskytlo dostatek energie.
Jedná se o skvělý vegetariánský pokrm, který vám se salátem poslouží jako hlavní chod, nebo ho můžete podávat jako přílohu k pečeným a grilovaným masům.
S jídlem podávejte suché růžové víno (rosé) nebo bílé suché a tělnaté víno (ideálně školené na bariku), tedy Chardonnay nebo Sauvignon blanc.
4 porce
- 1 menší hlávková kapusta (Savojské zelí)
- 8 brambor, varný typ B
- 125 g rozpuštěného másla
- 300 g alpského sýra z kravského mléka (Fontina, Taleggio nebo i Asiago)
- nastrouhat nahrubo
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- čerstvě strouhaný muškátový oříšek
Blanšírování kapusty a brambor
Dejte vařit velký hrnec plný vody. Připravte si také větší mísu s ledovou vodou, ve které blanšírovanou zeleninu osvěžíte a zastavíte tím tak proces varu.
Mezitím si připravte suroviny k blanšírování.
Z kapusty vyřízněte nožíkem košťál. Pak ji rozeberte na jednotlivé listy. Nůžkami z listů kapusty vystřihněte tuhé žebro, které vede středem listů.
Listy vyperte v míse s čistou vodou a dejte do cedníku okapat.
Pak oškrábejte brambory a na mandolíně nebo nožem je nakrájejte na 2 - 3 mm plátky. Plátky brambor dejte mísy s vodou, aby vám na vzduchu nehnědly (neoxidovaly).
Jakmile začne voda v hrnci vřít, osolte ji (10 g soli/1 l vody). Vhoďte do ní polovinu kapustových listů, promíchejte, přikryjte poklicí a co nejrychleji přiveďte zpět k varu.
Jakmile začne voda znovu vřít, odkryjte poklici a kapustu vařte, dokud nezačne měknout. Měla by být "al dente", tedy měkká, ale pořád křupavá. Kapustu vyjměte z vroucí vody děrovanou lžící a vhoďte ji do ledové vody, kde se osvěží a okamžitě tak zastavíte proces varu.
Stejně zblanšírujte i druhou polovinu listů. Jakmile listy ve vodě vychladnou, sceďte je a osušte v papírových nebo kuchyňských utěrkách.
Pak přikročíme k blanšírování brambor. Vhoďte je najednou do vroucí vody, ve které jste blanšírovali kapustu, přikryjte poklicí a přiveďte co nejdříve zpět k varu. Pak odkryjte poklici a na středním ohni vařte, dokud brambory nezačnou měknout (cca 2 - 3 minuty).
Poté plátky brambory jako kapustu osvěžte v ledové vodě, sceďte a osušte v utěrkách.
Sestavení pokrmu
Pokrm můžete sestavit předem, uchovat v lednici přikrytý potravinovou folií a pak jen před podáváním zapéct.
Troubu předehřejte na 220°C (horní/dolní ohřev)/200°C (horký vzduch).
Pekáč vytřete máslem. Dno a stěny pekáče vyložte polovinou kapustových listů. Pak na listy rozložte polovinu plátků brambor.
Brambory lehce osolte, opepřete, zasypejte velmi decentně muškátovým oříškem (pozor, je velmi aromatický).
Brambory zastříkněte polovinou másla a zasypejte polovinou sýra.
Pak přidejte další vrstvu kapusty, brambor, osolte, opepřete, zasypejte muškátem a druhou polovinou sýra. Nakonec povrch pokrmu zalijte zbytkem másla.
Pekáč dobře zakryjte alobalem a dejte do horní třetiny trouby na 20 minut, pokrm se bude dusit a brambory kompletně změknou.
Pak alobal z pekáče sundejte a dopečte dalších 20 - 30 minut dozlatova, sýr vám na povrchu krásně zgratinuje a brambory budou měkké, když do nich píchnete nožem.
Pokud vám jídlo zlátne přiliš rychle, přikryjte pekáč alobalem, v opačném případě pokrm můžete dokončit a zgratinovat pod grilem.
Pekáč vyjměte z trouby a ihned podávejte.
Pokrm pokud možno snězte, dokud je ještě teplý, jakmile jednou brambory vychladnou a znovu je ohřejete, dostanou pachuť.
Buon appetito!
Super recept, ale ať se dívám, jak se dívám, nikde nevidím, kdy se přidává druhá polovina sýra. Po sundání alobalu? před vložením do trouby?
Zdravím a omlouvám se za chybu, recept je již opraven. Druhá polovina sýra se dává před vložením pekáče do trouby! 🙂
S pozdravem dr. Cook. 🙂