Domácí pizza

Pizza fatta in casa

Kdo si jednou udělá pizzu doma, už nikdy si nekoupí mražený polotovar v supermarketu. A je to tak! Není nic lepšího, než si doma udělat pizzu takovou, jakou byste dostali v Itálii. A ještě ke všemu je to tak jednoduché! Je jasné, že málokdo z nás má doma pec na pizzu vytápěnou dřevem, aby si upekl pizzu ovoněnou dřevem jako v Itálii – s parádní kůrkou s bublinami z těsta. I když máte jen obyčejnou troubu, která vytáhne jen 250°C až 275°C (čím vyšší teplota, tím lepší pizza), vůbec si nelamte hlavu. I tak bude pizza křupavá, mozzarella zkaramelizovaná a krásně rozteklá. Provoníte si byt, podráždíte sousedům čichové buňky a nakonec uspokojíte své buňky chuťové! Tak hurá do toho, pizza volá!

Pizza pochází z Neapole, Řím se však s ní odedávna hádá, že pizza je zase pro změnu od nich. Římané dělají pizzu tlustější, zatímco neapolská je krásně tenká. Já mám radši pizzu tenčí, takže u mě jasně vítězí Neapol.


3 pizzy o průměru cca 30 cm

  • 10 g čerstvého droždí
  • 10 g soli
  • 325 ml vlažné vody
  • 500 g hladké mouky

Droždí rozdrobte do mísy, zalijte vlažnou vodou a míchejte dokud se nerozpustí. Pak přisypejte mouku, do ní sůl (droždí nesmí přijít do přímého styku se solí, usmrtilo by to v něm kvasinky, proto přidáváme sůl do mouky) a vařečkou promíchejte, až vám nezůstane na dně mísy žádná mouka. Nechejte minutu stát. Mouka do sebe postupně vstřebá vodu a těsto se pak lépe hněte.

Vyklopte těsto z mísy na vál a hněťte tak dlouho (5 minut), dokud vám nevznikne těsto elastické jako žvýkačka. Pak nechejte dvě až tři minutky odpočívat, v těstu mezitím pracují elastické síly lepku. Poté ještě jednou prohněťte a měli byste mít krásně hladkou kouli těsta.

Tu nechejte 1,5 hodiny kynout v míse přikryté potr. folií do dvojnásobné až trojnásobné velikosti. Těsto vyklopte na vál, vybijte z něj vzduch, rozdělte na tři díly, vytvarujte z nich tři malé, kulaté bochníčky, položte je na pomoučněný vál nebo plech, poprašte moukou, přikryjte utěrkou a potr. folií a nechejte hodinu až dvě kynout. Dále pokračujte podle svého receptu.

  1. Pizzu pečte mezi horní a prostřední etáží trouby na 250°C a více. Čím víc, tím lépe. Můžete použít pizza plech, který má ve svém dně díry, pizza má tak hezky propečené „spodek“. Pečte horkým vzduchem a mějte spuštěný horní a dolní ohřev. Tak je pizza nejlepší – křupavé okraje, upečené těsto a zgratinovaný sýr.
  2. Kdo z vás má pec na pizzu vytápěnou dřevem (forno a legna), ten si může pískat, protože si udělá nejlepší pizzu na světě. Pokud ji chcete maximálně napodobit, kupte si pizza kámen (bývá z šamotu nebo z mramoru, některé jsou i z litiny nebo hliníku, nejlepší je šamot, tím je vystlána i pizza pec). Já kámen mám taky, je potřeba ho v troubě pořádně před pečením nechat nahřát (cca 1 hodinu), aby pizza dostala teplotní „kick“.
  3. Další alternativou je hliníkový plech. Hliník dobře rozvádí teplo. Když budete nahřívat troubu, nahřejte ji i s plechem, který vložíte mezi horní a střední etáž trouby. Pak jen pizzu na horký plech „šoupněte“.

Když budete pizzu tvarovat, podsypejte ji polentou (kukuřičnou krupicí), polenta má tendenci nasávat vlhkost a těsto se vám tak nepřilepí k pracovní ploše a bude křupavé.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *