Citronový konfit

Confit de citron

Citronový konfit pochází původně z Maroka. Je to velmi stará metoda konzervace ovoce, kdy se naloží do velkého množství soli a vydrží tak roky, aniž by se zkazilo. Sůl z citronu vytahuje šťávu a tekutinu, čímž zvýrazňuje jeho chuť, takže kůra, kterou použijete do vašich omáček, náplní, salátů, jednohubek atd. bude ve vašich ústech způsobovat naprostou explozi svěží citronové chuti.

Citronový konfit je velmi oblíbený mezi francouzskými šéfkuchaři, protože pokud ho přidáte do pokrmu, vaše jídlo dostává nanahraditelnou a zcela novou dimenzi chutí.

Citronový konfit skladujte v lednici. Vydrží vám tak několik let. Ale nebojte se, spotřebujete ho dřív, než byste řekli "švec".


9 konfitovaných citronů

  • 9 bio citronů nejlepší kvality
  • 450 g hrubozrnné soli
  • 50 g cukru krupice

Citrony umyjte v teplé vodě a osušte je. Neúplně je rozkrojte na čtvrtiny tak, aby vám citron pořád držel pohromadě.

V míse smíchejte sůl a cukr.

Citron rozevřete, naplňte solí a vložte do uzavíratelné dózy, ve které budete konfit skladovat.

Takto pokračujte se všemi citrony. Citrony v dóze vždycky zasypejte troškou solné směsi. Nebojte se na citrony tlačit, doslova je do dózy nacpěte, nic se jim nestane.

Sklenici hermeticky uzavřete a skladujte v lednici.

První konfitovaný citron můžete použít nejdříve za dva až tři týdny. Citrony však budou mít daleko lepší chuť za 2 a více měsíců!

Jak se citron používá? Citron vyjměte ze solného láku. Dužinu odřízněte pryč a zahoďte. Nožíkem odřízněte pryč značnou část bílé kůry, má hořkou chuť, chcete nechat jen žlutou slupku s tenounkou vrstvou bílé kůry.

Takto připravenou kůru opláchněte pod tekoucí vodou. Dejte ji do rendlíku a zalijte horkou vodou. Nechejte 15 minut stát. Sůl se z kůry odmočí. Pak sceďte a zalijte studenou vodou. Nechejte několik minut stát. Znovu sceďte a osušte.

Vaše citronová kůra je připravena k použití.

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *