Cibulové velouté

Soupe velouté d’oignons

Krásná polévka nejen pro milovníky cibule. Je to sestra typické francouzské cibulačky s krutony a sýrem, zde je však trošičku obměněná a cibule se zde nenechá zkaramelizovat. Pokud budete chtít polévku servírovat studenou, po vychladnutí ji nařeďte vývarem a smetanou do požadované konzistence, protože po vychladnutí bude polévka příliš tuhá. Také pamatujte, že studené pokrmy musíte více osolit, protože chladem chutě v jídlech slábnou. V polévce je rovněž malé množství curry. S curry to Francouzi nikdy nepřehánějí, pokud ho použijí, nejedná se o velká množství jako v kuchyni indické.


6 – 8 porcí

  • 1 kg žluté cibule, nakrájet na plátky
  • 1 200 ml světlého hovězího vývaru, přivést k varu
  • 200 ml smetany (30 % tuku a více) nebo crème fraîche
  • 4 žloutky
  • máslo
  • sůl, čerstvě bílý pepř
  • svázat dohromady provázkem
    • 2 větvičky tymiánu, 4 větvičky hladkolisté petržele, 1 bobkový list
  • 150 ml suchého bílého vína nebo 100 ml suchého vermutu
  • 1 lžička mletého curry koření
  • 90 g hladké mouky
  • dobrý bílý chleba, nakrájet na kostičky
  • přepuštěné máslo
  • hladkolistá petržel, nasekat najemno

Nakrájenou cibuli dejte do rozehřátého hrnce se 100 g másla. Promíchejte a přikryjte. 20 minut na středním ohni duste přikryté, sem tam promíchejte. Cibule povadne, vypotí se a rapidně zmenší svůj objem. Pak odkryjte a 10 minut smažte na mírném ohni a míchejte, nechcete, aby cibule zhnědla. Cibuli zaprašte moukou a curry a dvě minuty na středním ohni smažte a míchejte. Odstavte.

Za stálého míchání metlou přilijte do hrnce vroucí vývar. Pořádně promíchejte, abyste neměli v polévce hrudky. Dejte zpět na oheň, míchejte a přiveďte k varu. Přidejte bylinkový bouquet, víno, osolte, opepřete a pomaličku vařte nepřikryté 20 – 30 minut, aby se chutě propojily (polévku sem tam promíchejte, aby se vám nepřichytila ke dnu hrnce).

Mezitím si na přepuštěném másle osmažte kostičky chleba (tzv. croûtons). Krutony po osmažení vysypejte na papírovou utěrku.

Ve větší míse smíchejte žloutky a smetanu a postupně za stálého míchání metlou ke směsi po sběračkách přilévejte polévku. Jakmile máte zhruba polovinu polévky smíchanou se smetanou a žloutky, směs nalijte zpět za stálého míchání ke zbytku polévky. Přiveďte za stálého míchání k varu, provařte cca minutu, dochuťte.

Polévku rozmixujte dohladka a následně přeceďte přes jemné síto. Před podáváním do polévky zamíchejte lžíci másla (už nevařte, máslo by ztratilo svou svěží chuť). Podávejte s krutony a petrželkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *