Fritované hříbky

Funghi fritti

Italové jsou vášniví lovci a sběrači hub. To samé lze říct o Češích. Já jsem vyrůstal v houbařské rodině, od útlého věku jsem chodil s rodiči, babičkou a dědou do lesa a sbírali jsme hříbky. Největší houbař byla vždycky moje babička. A jak už to v přírodě chodí, geny jsou geny, a tak i já brouzdám po lesích s košíkem, nadšeně hledám hříbky, a když nějaký najdu, mám radost jak pětileté dítě. Letos po deštích jsem do lesa vyrazil a našel veliké množství růžovek, sem tam nějakou bedlu. Do tohoto receptu se nejvíce hodí právě houby s klobouky, které nemají rourky, ale lupeny, tedy bedly, muchomůrky růžovky (masáky) a jiné.

PŘEDESÍLÁM JEDNO VELIKÉ UPOZORNĚNÍ. Pokud se v houbách nevyznáte, vždy se poraďte s někým zkušeným. Nikdy nekonzumujte takové houby, u nichž si nejste 100% jistí. Já taky někdy nějaké houby doma vyhodím. Pamatujte si, že u některých hub se otrávíte jen jednou. Muchomůrka růžovka se často zaměňuje za muchomůrku tygrovanou, kdy otrava není smrtelná, ale pěkně vás potrápí.

Pokud nechcete jít do lesa, nebo houby nesbíráte, kupte hříbky v obchodě nebo na trhu. Vyzkoušejte portobello žampiony nebo hlívu.

V tomto receptu se houby fritují v ochucené strouhance. Ve strouhance je nerozlučný kamarád hub - tymián. Tohle duo tvoří naprosto dokonalou rovnováhu chutí. Tak si pojďte vychutnat váš dnešní lesní sběr!


  • 2 vejce, rozšlehat se lžící mléka
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • pár větviček tymiánu, obrat lístky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olej na fritování

Houby očistěte vlhkým štětečkem. Vejce rozšlehejte s mlékem, ochuťte solí a pepřem. Strouhanku promíchejte s moukou a lístky tymiánu. Houby namočte do vajíčka, pak obalte ve strouhance a položte na talíř. Fritujte v oleji o teplotě 160°C, až jsou klobouky krásně zlaté. Řízečky dejte okapat na papírovou utěrku a podávejte. Hezky opepřete, případně osolte.

Podávejte s tělnatými bílými víny Sauvignon blanc, Chardonnay, Pinot bianco/grigio. 

Vytisknout recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *