Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jsou vynikající, když se umí udělat. Nejsou to české těstoviny s vajíčkem... Vejce se nesmí srazit, nesmí se z nich stát míchaná vejce. Pouze vejce zahříváte, dokud bílkoviny nezačnou koagulovat. Takto dosáhnete krémové konzistence vaječné omáčky, aniž byste museli přidávat smetanu. Ta do pravých carbonara nepatří.
2 porce
- 2 porce čerstvých špaget nebo 160 g sušených
- 1 vejce
- 1 žloutek
- trocha guanciale (vepřové líčko, uzené, solené) nebo pancetty, slaniny nebo prosciutta
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olivový olej
- parmezán
- volitelné (na ozdobení)
- 2 lžíce na tenké proužky krájené slaniny nebo prosciutta
Do velkého hrnce dejte vařit vodu, řádně ji osolte.
Dozlatova orestujte slaninu na ozdobení porkmu. Dejte okapat na papírovou utěrku.
Slaninu do těstovin nakrájejte na tenké proužky (lardons), dejte do pánve na střední oheň s trochou olivového oleje a lehounce osmahněte. Pánev se slaninou odstavte z plotny.
V misce rozmíchejte vejce, žloutek, trochu strouhaného parmezánu, pepř a trochu soli (pozor, slanina je slaná + budete později přidávat slanou vodu z těstovin).
Dejte vařit pasta, když jsou al dente, přidejte je do odstavené pánve ke slanině spolu s pár lžicemi vody z těstovin. Přidejte směs vajec a parmezánu. Pánev dejte na velmi mírný oheň a míchejte. Vejce by měla pomalu koagulovat a houstnout v krémovou omáčku. Pokud budete s pánví na prudkém ohni, vejce se srazí a dostanete těstoviny s vaječinou. Takže opatrně.
V momentě, kdy dosáhnete krémovité konzistence, servírujte. Posypejte parmezánem, štědře opepřete a navrch dejte kopeček restované slaniny.